Da je novi Zakon o saobraćaju profunkcioniso, pokazuje nam i to što saobraćajni policajci ni prema kome nemaju popusta.Ovoga puta na „udaru“ novog Zakona o saobraćaju našli su se i pešaci.

 Uočili smo saobraćajce, prikrivene u „mercedesu“ sa civilnim tablicama ispred pešačkog prelaza, preko puta zgrade Višeg suda, kako posmatraju ponašanje pešaka. Zatičemo jednu devojku kako razgovara mobilnim telefonom, dok na „zebri“ prelazi ulicu.Iznenada iz parkiranog „Mercedesa“ izlazi uniformisani saobraćajac i obraćajući se iznenađenoj devojci reče:

„Gospođo, napravili ste saobraćajni prekršaj, jer po novom Zakonu zabranjena je upotreba mobilnog telefona dok se prelazi ulica i za taj prekršaj sledi kazna od 3 000 dinara“. Devojka, sva zbunjena, poče da se pravda. „Ma, pozvao me momak. Odmah ću da prekinem. Nemojte da me kaznite, molim vas. Neću više nikad da telefoniram dok prelazim ulicu, majke mi“, molećivim glasom obrati se policajcu. Saobraćajac je ovog puta bio milostiv i oprostio joj prekršaj uz poruku da sledeći put neće, jer Zakon je zakon i on mora da se poštuje.

Pitali smo policajca kako se ponašaju pešaci? On nam reče da su stare navike dosta ukorenjene i da se teško menjaju.

„Mi za sada prekršioce ne kažnjavamo, već više delujemo preventivno i ukazujući im gde su pogrešili, upozoravamo da to ne čine jer će sledeći put, sigurno, po zakonu, biti kažnjeni. Kažnjavanje pešaka biće kad se stvore uslovi, prevashodno kad se svi pešečki prelazi obeleže novom bojom i budu jasno vidljivi,kao i kad se poprave i postave novi svetlosni i ostali saobraćajni znaci“, reče nam saobraćajac odlazeći da opomene još jednog „Telefondžiju“.

Nek me kazne ako grešim

Naša sugrađanka Danka Jovanović kaže nam da podržava novi Zakon o saobraćaju i da je i sama do sada činila prekršaje prelazeći ulicu van obeleženog pešečkog prelaza i da jetelefonirala dok je prelazila ulicu.Ona kaže da će,kad je čula da policija više neće tolerisati pešaka i daće ih novčano kažnjavati, i sama promeniti svoje ponašanje i poručuje: «Pozdravljam odluku da se i nesavesni pešaci novčano kažnjavaju,jer su i oni isto kao i vozači aktivni učesnici u saobraćaju.Moramo promeniti naše ukorenjene, loše navike i početi da poštujemo zakon i propise.Da bi se to ostvarilo najbolji način je udariti prekršioce po džepu, pa i mene ako zgrešim.Kada se naš čovek udari po džepu on automatski menja svoje dosadašnje ponašanje. Tako da ona narodna izreka -svaka navika ima svoju odviku-dolazi do punog izražaja», završila je svoju poruku Jovanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari