I pešački prelaz i "ležeći policajac", a vozači se ne zaustavljaju: Roditelji đaka OŠ "Duško Radović" traže rešenje 1Foto: Danas

Roditelji učenika novobeogradske OŠ „Duško Radović“ više od godinu dana muku muče sa bezbednošću svoje dece koja svakodnevno na putu od kuće do škole prelaze frekventni Bulevar Zorana Đinđića.

Iako se ispred ulaza u školu nalaze pešački prelaz i „ležeći policajac“, roditelji kažu da se gotovo svakodnevno dešava da neko od đaka umalo nastrada.

Upravo to desilo se pre nekoliko dana dvojici učenika ove škole, čija majka se obratila redakciji Danas, sa molbom da ukažemo na problem s kojim se suočavaju, a koji nadležni ne rešavaju.

– Škole se nalazi u blizini zgrade MUP-a, crkve i Merkatora, dakle pored bulevara koji je jako frekventan. Ispred škole postoje dva „ležeća policajca“, ali oni su nedovoljno visoki da zaustave vozače. Situacija je takva da vozači uopšte ne staju na pesačkim prelazima, čak se i provlače između dece i nastavljaju dalje jer je bulevar. U maju ove godine su jednu devojčicu udarila kola ispred škole, ali na svu sreću nije ozbiljnije povređena – priča sagovornica Danasa.

Kaže da su se roditelji mnogo puta žalili direktorki škole i da se ona obraćala gradskom Sekretarijatu za saobraćaj sa molbom da se reši pitanje bezbednosti dece, ali je njihov odgovor bio da je prelaz bezbedan.

– Mi smo i ranije pisali i MUP-u, tražeći da se reši to pitanje. Oni mogu samo da pošalju saobraćajce da kontrolišu prelaz. Kako je bulevar u pitanju, reč je o ulici u dva smera, po tri trake između kojih se nalazi velika zelena površina. Pre početka prepodnevne smene ispred škole stoje policajci i prate saobraćaj, ali samo deo prelaza koji je tačno ispred škole, iz pravca Merkatora, dok prelaz iz drugog pravca niko ne kontroliše. Upravo na tom mestu je jedna mlađa žena zamalo pregazila moju decu nasred pešačkog prelaza. Ne mogu ni saobraćajni policajci non-stop da dežuraju na tom mestu i da prate da li se vozači zaustavljaju na pešačkom – kaže naša sagovornica.

Ona dodaje da je u školi doneta odluka da se ulazna vrata zaključavaju, kako deca ne bi izlazila napolje tokom odmora i prelazila bulevar da idu u obližnju prodavnicu da kupuju užinu.

Roditelji smatraju da je rešenje da se postavi semafor ili makar kamera, ne bi li to sprečilo nesavesne vozače da nastave sa dosadašnjom praksom.

Roditelji su nam pokazali i dopise koje je direktorka škole krajem oktobra prošle godine poslala Sekretarijatu za saobraćaj Skupštine grada Beograda, u kome se navodi da je „ležeći policajac“ jako nizak i nema usporenja vozila, zbog čega je tražila da obezbedi bezbedniji prelazak ulice.

Iz Sekretarijata su dve nedelje kasnije odgovorili da je izvršen uvid u stanje saobraćajne opreme i signalizacije u zoni škole i konstatovali da u zoni škole postoje dva pešačka prelaza koji su na adekvatan način obezbeđeni saobraćajnom signalitacijom koja je u ispravnom stanju i kompletna.

Takođe je utvrđeno da je zbog eksploatacije oštećena fizička prepreka od gume na prilazu pešačkom prelazu zbog čega je smanjen efekat prinudnog usporavanja saobraćaja.

Sekretarijat je dao nalog JP „Putevi Beograd“ da izvrši zamenu „ležećih policajaca“ na prilazima pešačkom prelazu u oba smera, odnosno da se umesto prepreka od gume ugrade asfaltne platforme visine 50 mm.

Biljana Prodanović, direktorka OŠ „Duško Radović“, za Danas potvrđuje da se obraćala nadležnima sa molbom da se podigne „ležeći policajac“.

Kaže da je škola učinila sve što je u njenoj moći i da redovno učestvuju u svim akcijama koje se tiču bezbednosti u saobraćaju.

Ona se nada da će u sklopu radova koji su u toku, a kojim se proširuje Bulevar Zorana Đinđića, i problem na koji ukazuju roditelji i škola biti rešen.

Iz sekretarijata za saobraćaj i za obrazovanje do objave ovog teksta nisu odgovorili šta će preduzeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari