Grupa Zrenjaninaca pešačiće 86 kilometara od Kečkemeta do Budimpešte, gde će se priključiti antifašističkom skupu, koji se održava povodom nehumanog tretmana izbeglica i pogibije 71 osobe u kamionu u kome su se nebrigom švercera nedavno ugušili.

Sportski aktivisti Panonske aktivističke organizacije iz Zrenjanina saopštili su da će pešačka tura trajati oko 16 sati hodanja, a realizovaće se tokom dva dana. Početak akcije je danas u jutarnjim satima iz Kečkemeta u pravcu Budimpešte, kaže Srđan Papić Đurić iz ove organizacije. Prema njegovim rečima, pešačka akcija za izbeglice „Gradite mir – ne ograde“ je usmerena na pomoć izbeglicama, za izgradnju mira i značaj borbe protiv fašizma u njegovim starim i novim oblicima.



 

 – Ovom akcijom želimo da podržimo izbeglice i da ukažemo na problem podizanja ograde duž Mađarske granice prema njenim južnim susedima. Vlada Mađarske žicom i metalnom ogradom navodno rešava problem izbeglica. Izbeglice zapravo nisu problem, već je sve posledica rata u Siriji i zemljama Bliskog istoka. Zato smatramo da je potrebno podržati dugim maratonskim hodanjem antifašistički skup „No nation, no border!“ i koncertne nastupe angažovanih bendova u Budimpešti, jer se time šalje važna javna i međunarodna poruka, ne samo građanima i građankama Mađarske. To je i regionalna, međunarodna podrška svim bliskim organizacijama civilnog društva i građanima koji su za izgradnju mira i za borbu protiv fašizma – navodi Srđan Đurić Papić.

Akcija simbolično kreće iz Mađarskog grada Kečkemeta, gde je krajem avgusta počeo sudski proces protiv osumnjičenih članova i pomagača bugarsko-mađarske bande koja se bavi trgovinom ljudima i koja je odgovorna za smrt izbeglica koje su se ugušile u prikolici kamiona u Austriji. U napuštenom kamionu pronađeno je 71 telo izbeglica, za koje se pretpostavlja da su iz Sirije, a četvoro od njih su bila deca. Cilj zrenjaninskih aktivista je da stignu u Budimpeštu 26. septembra na antifašistički skup koji se održava u popodnevnim i večernjim satima.

Walking Ideas međunarodnu akciju organizuje u saradnji sa zrenjaninskim angažovanim hip hop sastavom Gipsy Mafia, koji će nastupiti u Budimpešti na koncertu povodom skupa „No nation, no border!“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari