Pesme u doba pandemije 1

Novu knjigu pesama Rista Lazarova (Štip, 1949) Slepi miševi objavio je Arhipelag, u prevodu s makedonskog jezika Enesa Halilovića i samog autora.

Pesme u ovoj knjizi nastale su u doba pandemije koronavirusa.

Predstavljajući svet u (to) doba, ove pesme su snažno obeležene iskušenjima koje je sa sobom pandemija donela u svakodnevni život i ukupno iskustvo savremenog čoveka.

Lazarov kritički osmatra i pesnički senči promene koje su nastupile u svakodnevice, različita ograničenja koja su postala oblik neposrednog iskustva, kao i strahove koje je pandemija izazvala i koji su postali sastavni deo individualne i socijalne egzistencije.

Otuda pesnik, polazeći od naslovne metafore slepi miševi, uspostavlja složenu, uzbudljivu, kritički zaoštrenu i svakako neravnodušnu sliku sveta u kome vladaju strahovi i pometnja, ruše se vrednosti i ustaljeni elementi društvenog života, a vanredno stanje postaje redovno iskustvo.

Svet o kome govori Lazarov u knjizi Slepi miševi jeste nestabilni svet umnoženih strahova koji vode u bespomoćnost i umnoženih informacija koje vode u programiranu konfuziju.

Istovremeno, to je svet potisnute kulture i odbačenog kritičkog mišljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari