Sadržajna i zanimljiva manifestacija „Kostolačko leto 2014.“ nastavljeno je na obali Dunava drugim međunarodnim pesničkim susretom „Orfej na Dunavu“. Organizatori su bili Klub ljubitelja knjige „Majdan“ i Centar za kulturu Kostolac.

Pesničko druženje, koje je prvi put održano 2012. godine, okupilo je brojne stvaraoce i ljubitelje pesničke reči. Usledio je tročasovni obilazak Arheološkog parka „Viminacijum“ i pesnički performans u holu Rimskog domusa u kome učestvuju svi prisutni pesnici. Organizatori su u periodu od 16 do 18 sati predvideli vožnju Dunavom i kazivanje poezije na rečnim brodicama, a u 19 sati će u kostolačkom restoranu „Viminacijum“ održan je umetnički program i pesničko druženje.

Učestvovali su Beograđani – Radomir Andrić, književnik i predsednik Udruženja književnika Srbije i pesnikinja Milica Jeftimijević Lilić, potpredsednik UK Srbije, zatim Hristo Petreski, pesnik i zamenik glavnog urednika časopisa „Diogen“ iz Skoplja, Milisav Milenković, predsednik ogranka UK Srbije za Braničevski okrug, kao i Verica David Sekirarski – pesnikinja i direktor Srpske književne omladine Srbije.

Pesničkom susretu u Kostolcu prisustvovali su i predstavnici Književne omladine Srbije (Beograd), Društva umetnika „Slava“ (Niš), Umetničkog kluba „Raskovnik“ (Smederevo), SKOR (Niš), Književnog kluba „Rosulja“ (Vlasotince), Književnog kruga (Kladovo), Književnog kluba „Derven“ (Dom kulture – Grdelica), Časopisa „Stig“ i Narodne biblioteke „Srboljub Mitić“ (Malo Crniće) i Kluba ljubitelja knjige „Majdan“ (Kostolac). Pojedinačno učešće su pored domaćih iz Srbije, bili su i brojni pesnici iz Bosne i Hercegovine, zatim iz Austrije, Holandije, Luksemburga i dalekog Iraka. Povodom ove manifestacije, koja postaje tradicionalna, odštampan je i Zbornik „Dunavski dragulji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari