Najmanje osmoro ljudi, među kojima i trojica napadača iz redova islamističkih ekstremista, poginulo je u terorističkom napadu na američki konzulat u gradu Pešavaru, na severozapadu Pakistana. Odgovornost za ovaj napad su preuzeli talibani.

 Ranije juče, policija je saopštila da je broj žrtava u prethodnom samoubilačkom napadu u Timergarahu, samo nekoliko sati pre onog u Pešavaru, porastao na 41, dok je oko 80 ljudi ranjeno. U Timergarahu je eksplozija odjeknula tokom političkog skupa.

Zvaničnik pakistanske obaveštajne službe opisao je napad na američki konzulat kao dobro isplaniran samoubilački napad, a američka ambasada saopštila je da napad pokazuje da su ekstremisti očajni i spremni na sve. „U koordinisanom napadu učestvovali su vozilo kojim je upravljao bombaš-samoubica i grupa terorista koji su pokušali da uđu u zgradu naoružani raketnim bacačima i automatskim oružjem“, navodi se u saopštenju ambasade i dodaje da su među ubijenima i dvojica pakistanskih čuvara, dok ih je nekoliko povređeno. U napadu nije povređen nijedan član američkog osoblja misije, prenele su agencije. Bela kuća je oštro osudila napad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari