Pet godina Otvorenog parlamenta 1Foto: Otvoreni parlament

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) obeležila je danas pet
godina inicijative Otvoreni parlament i predstavila novu veb stranicu čiji je cilj da se rad Skupštine Srbije približi građanima.

Direktorka CRTA Vukosava Crnjanski izjavila je danas da je za pet godina rada,od prvog njihovog zahteva za pristup informacijama od javnog značaja parlamentu do danas uspostavljen čvrst odnos i poverenje sa Skupštinom Srbije,koji je rezultirao memorandumom o saradnji i manifestacijom Nedelja parlamentarizma.

Crnjanski je istakla da je inicijativa Otvoreni parlament saradnjom sa parlamentom doprinela i evropskom putu Srbije, a Nedelja parlamentarizma je prepoznata u Izveštaju Evropske komisije kao proces koji doprinosi transparentnosti rada parlamenta.

Za pet godina putem sajta Otvoreni parlament građanima je postalo dostupno 250.000 govora narodnih poslanika, praćen je rad tri skupštinska saziva, kao i rad oko 800 poslanika. Posebno smo ponosni i na objavljivanje amandmana koje su poslanici podnosili, rekla je Crnjanski.

Ona je zahvalila Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću na saradnji i inspiraciji.

Poslanici nam veruju, sarađujemo, a posebno se zahvaljujemo zaposlenima u Skupštini Srbije. Zahvalni smo medijima koji su naše podatke koristili kao povod za teme. Želimo zajedno da čuvamo i gradimo Skupštinu Srbije, jer kao što nas slogan kaže – O nama se radi, rekla je Crnjanski.

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov predstavio je novi sajt www.otvoreniparlament.rs, a među novinama je automatsko izvlačenje statistike.

Nedeljkov je rekao da sajt nudi mogućnost građanima da postavljaju pitanja poslanicima, da ih upoređuju, a mogu da pročitaju i sažetke zakona koji se predlažu ili su u proceduri, pa čak i da glasaju za njih.

Prema podacima CRTA, za pet godina postojanja Otvorenog parlamenta praćen je rad tri saziva parlamenta, objavljeno je više od 350 statistika i analize rada parlamenta i poslanika, objavljen je 681 zakon, kao i 4.244 amandmana na predložene zakone.

Objavljeno je 44 video priloga, 11 istraživanja, a bilo je više od 1.200 polaznika Otvoreni parlament edukativnih programa.

U partnerstvu sa Skupštinom Srbijom 2015. godine pokrenuta je manifestacija Nedelja parlamentarizma i bilo je 175 događaja i aktivnosti, 8.500 građana je direktno učestvovalo i bilo je 250 medijskih objava o događajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari