Tužilaštvo Haškog tribunala će u prvom delu suđenja Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, optuženom za genocid u Srebrenici i ubistvo više od 7.800 Bošnjaka, navesti dokaze u vezi sa pet masakara 1992. i jednom masovnom egzekucijom u Srebrenici, navodi se u dokumentu Haškog tužilaštva, koji je obelodanio Haški tribunal. Takođe, u istom dokumentu se navodi da će Tužilaštvo izvesti i dokaze o okrutnom tretmanu i ubistvima u dva logora, uzroke bombardovanja Sarajeva maja 1992. i o jednom snajperskom incidentu.


„Ovaj segment će takođe uključiti i svedočenja o organizacionoj strukturi Vojske Republike Srpske i kako je Mladić ostvario autoritet kao komandant Generalštaba VRS“.

Kako je navedeno, zbog kompleksnosti predmeta optužba će svoje dokaze protiv Mladića predstaviti u pet različitih segmenata – Pregled slučaja, Zločini u Sarajevu, Zločin uzimanja talaca, Zločini u opštinama počev od 1992. i Zločini u Srebrenici 1995. U dokumentu se ističe da bi moglo doći do preklapanja između ovih segmenata, zbog prirode međusobnih odnosa ovih događaja opisanih u optužnici.

Tužilac će navesti svedočenje Dejvida Harlanda, koji je od 1993 – kraja 1995. bio politički savetnik komandanta UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini, i koji će objasniti vezu između svakog od zločina iz optužnice. Kao svedok-ekspert Tužilaštvo će izvesti generala Ričarda Danata, bivšeg komandanta Generalštaba Britanske armije.

Suđenje Mladiću počinje 14. maja. Tužilaštvo je za prvi segment suđenja predvidelo 23 svedoka, koji bi trebalo da svoje iskaze daju do 29. jula.

Uvodna reč Tužilaštva, koje će predstavljati tužioci Dermot Grum i Piter Mekloski, trebalo bi da traje šest sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari