Direktorka Muzičke škole „Stanislav Binički“ u Leskovcu Mirjana Kostići više od 100 nastavnika koji uče 750 đaka, tvrde da je ozbiljno doveden u pitanje opstanak ove ustanove jer, prema poslednjoj, pravnosnažnoj i izvršnoj presudi Okružnog suda u Leskovcu, profesoru Stojanu Jovanoviću, nekadašnjem direktoru škole, treba da bude isplaćeno blizu pet miliona dinara.

To, kako navodi Mirjana Kostić, sada nije moguće ostvariti u potpunosti, jer je račun škole blokiran. Škola zbog toga nije u stanju ni da podeli đačke stipendije. Zatražena je pomoć lokalne samouprave i Ministarstva prosvete, a Vrhovnom sudu Srbije poslat zahtev za reviziju „slučaja Jovanović“.

Nesporazumi između škole i Jovanovića počeli su pre ravno 25 godina kada je smenjen sa dužnosti direktora, a devet godina kasnije dobio je otkaz i od tada, gotovo 16 godina, vodi sudske sporove protiv škole. Jovanovića je sud u više navrata vraćao na posao, ali bi posle izvesnog vremena ponovo dobijao otkaz, zbog čega su usledila nova suđenja. Jovanović je poslednji put otpušten juna ove godine, ali o tome još nije doneta nikakva presuda.

– Od kada sam pre petnaest meseci izabrana za direktora, Jovanović je neprestano izazivao incidente. Udario je dva učenika, zbog čega su roditelji podneli krivične prijave. Fizički je nasrnuo i na profesorku Draganu Živković, a o verbalnim ispadima da i ne govorim. Zbog takvog ponašanja, iskoristila sam zakonsko pravo da ga pošaljem na lekarski pregled, ali je to odbio i u junu sam uručila rešenje o prestanku radog odnosa – ističe direktorica Kostić.

Jovanović, međutim, kaže da su navodi direktorice „obična konstrukcija“ i podseća da su ga poslednji put optužili da je 20. oktobra, na času, udario u glavu jednog učenika, pa je pokrenut najnoviji disciplinski postupak.

– Zbog tih konstrukcija, podneo sam prijavu policiji, privatnu krivičnu prijavu sudu i tužilaštvu. Posle više od sto dana, roditelji i učenici su dali izjave i niko od njih nije, koliko znam, potvrdio da sam udario učenika – kaže Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari