– Saglasno zaključku sa prošlogodišnje manifestacije U pohode zavičaju, Bošnjački savjet Crne Gore organizuje i ove godine, petu po redu, tradicionalnu manifestaciju kulturnog stvaralaštva Bošnjaka Crne Gore. Manifestacija će se održati od 16 do 18. jula u Plavu i Gusinju.


Cilj manifestacije je da se široj javnosti predstave osnovne vrijednosti kulture ove nacionalne zajednice, podstakne afirmacija kulturnog stvaralaštva i ojačaju međusobne veze i saradnja među brojnim subjektima kulturnog stvaralaštva u zemlji i dijaspori. Za učešće na manifestaciju predviđeno je pozivanje organizacija i institucija koje su se naročito istakle u promociji i njegovanju kulture Bošnjaka iz Crne Gore i dijaspore. Na sjednici Organizacionog odbora će biti određeni učesnici iz Crne Gore, poštujući teritorijalni princip i princip kvaliteta, te postignute rezultate na ovom polju.

Manifestaciju će u Centru za kulturu u Plavu svečano otvoriti predsjednik Bošnjačkog savjeta Crne Gore prof. dr. Šerbo Rastoder, a nakon toga predviđen je sajam izdavačke djelatnosti Bošnjaka Crne Gore, izložba slika Hilmije Ćatovića, a zatim veče sevdaha i tradicionalne muzike, gdje će nastupiti Pljevaljski i Plavski tamburaši, ansambl „Ašik“ iz Novog Pazara, a moderator programa će biti poznati kulturni radnik Ibiš Kujević.

Drugog dana manifestacije, u Centru za kulturu Gusinje će biti održan okrugli sto na temu „Kako do opštine“, gdje će moderator biti dr Rusmin Laličić, zatim video prezentacija „Kultura Bošnjaka u Crnoj Gori“, moderator Sait Šabotić, promocija multimedijalnog filma u izdanju Bošnjačkog savjeta Crne Gore „Ispod vela zaborava Plav i Gusinje“, moderatori prof. dr Šerbo Rastoder i Ibiš Kujević, zatim okrugli sto „Književnost Bošnjaka Crne Gore“ i promocija knjige Alije Džogovića „Plavsko-gusinjska onomastika“ i veče folklora, gdje će nastupiti: KUD „Vrelo Ibra“ iz Rožaja i kulturno-umjetnička društva iz Plava, Gusinja i Petnjice, moderator Ibiš Kujević. Trećeg dana manifestacije planirana je rasprava na temu „Bošnjaci i popis stanovništva, mart 2011“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari