"Kao društvo smo na stranputici": Kako je za Danas govorio narodni heroj Petar Matić Dule 1Foto: Miloš Mitrović

General-pukovnik JNA u penziji Petar Matić Dule, preminuo je danas u 104. godini, bio je poslednji živi narodni heroj Jugoslavije. U svom intervjuu za naš list iz 2018. godine rekao je da bi bilo lepo kad bi se društvo prestrojilo i vratilo na normalan put, put savremenog čoveka i demokratskog koncepta, ali ne bez socijalnog elementa.

Tada je bio na pragu 98. godine, u razgovoru sa našom novinarkom, raspitivao se o komemoraciji i sahrani Danice Milosavljević, setno je konstatovao da je jedini preostali narodni heroj.

Ipak, bio je i dalje aktivan na sastancima i u razgovorima sa članovima antifašističkih organizacija, te je redovno pratio društveno-politička dešavanja.

„Pratim, nažalost, neprekidno. Veliko je to opterećenje. Doduše, manje se nerviram nego nekada, ali nije mi prijatno kad čujem pojedine vesti. Teško je nabrojati šta konkretno ne valja u Srbiji, jer ne valja mnogo toga. Naše društvo je u jednom velikom ćorsokaku. Umesto da izlazimo iz teškoća i konfuzija, mi ih produbljujemo. To nije dobro“, rekao je tada general Matić.

Dodao je da i da je teško reći zašto je to tako i ko je kriv.

„Očigledno da je raspoloženje naroda ili dela naroda orijentisano u pogrešnom smeru. Jednostavno smo takvi. Nas drugi uče da treba da bude čisto, da uljudno komuniciramo, šta i kako da radimo. I to prihvatamo. Svi. Od običnog građanina do političara koji donosi odluke – naveo je naš tadašnji sagovornik.

General Petar Matić se početkom devedesetih otvoreno suprotstavio politici Slobodana Miloševića, što je imalo određene posledice po njegove najbliže.

„Suprotstaviti se Miloševiću bilo je veoma opasno. Trpeo sam uznemiravanja a pojedini moji prijatelji i rođaci su bili najureni sa posla. U odnosu na to vreme, neke stvari su danas prevaziđene, ali ima stvari koje su i gore nego tada. Krivi su ne samo Milošević, nego sve političke opcije posle njega. Nije bilo jasne koncepcije, šurovao je svako sa svakim, bez orijentacije u kom pravcu društvo treba da ide. Glavno je bilo poniziti drugog i popljuvati sve što je nekad bilo dobro. Uključujući i tekovine iz Drugog svetskog rata i dostignuća iz socijalističkog društva. Zato smo došli do onoga do čega smo došli“, rekao je general.

Za njega je bilo posebno poražavajuće što je i tada bila dominantna relativizacija antifašističke borbe i rehabilitacija četničkih vođa i pokreta.

„To nije samo neprihvatljivo već i užasno. Kako to da tumače oni koji su se borili protiv fašizma? Nakaradna je to politika. I nije aktuelna samo kod nas, već i u drugim zemljama bivše SFRJ. Sve što je stvarano, vrednosti koje su bez sumnje ostvarene u socijalističkom društvu, negiraju se. Ne zna se ko je protiv koga ratovao. Menja se istorija i sve se relativizuje“, zaključio je Matić.

Petar Matić je jedan od osnivača i počasni predsednik Društva za istinu o NOB-u, koje je osnovano nakon što je SUBNOR 90-ih godina podržao Slobodana Miloševića.

„Naše društvo je i dan danas aktivno. Nedavno smo imali sastanak sa predstavnicima drugih republika bivše SFRJ. Trudimo se, koliko je moguće, da sačuvamo tradicionalne veze i pomognemo u normalizaciji odnosa. Svi zajedno želimo da se prevaziđe ono što je manifestovano u proteklom periodu, započeto ratom, a nastavljeno do današnjih dana. Uz poneke oscilacije“, rekao je tada Matić.

Bio je angažovan i u drugim sferama, prvenstveno vezanim za antifašizam i njegove tekovine.

Odlikovanja

Petar Matić Dule je nekadašnji komandant Sremskog partizanskog odreda, 6. vojvođanske brigade i Sremske operativne zone pri Glavnom štabu NOVJ. Jedan je od retkih učesnika Drugog svetskog rata koji je odlikovan sa dva ordena za hrabrost. Narodnim herojem proglašen je 1951. godine, a nosilac je još 16 raznih ratnih odlikovanja. Međutim, sva njegova odlikovanja su nestala iz njegove vikendice, u koju ih je preneo tokom 90-ih godina i nikada nisu pronađena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari