Petar Vojinović o potrebi kupovine novih „Rafala“: „Reč je o najsposobnijem oružju koje možete kupiti“ 1Foto: EPA-EFE/JAGADEESH NV

Petar Vojinović, urednik portala „Tango six“ i organizator četvrtog Vazduhoplovnog samita jugoistočne Evrope, bio je večerašnji gost „Pregleda dana“ Newsmax Adrie, sa kojim je Jelena Obućina razgovarala o kupovini „Rafala“ i njihovoj trenutnoj neophodnosti našoj zemlji.

Urednik portala „Tango six“ je na početku razgovora rekao da je reč o nabavci „najnovijih višenamenskih borbenih aviona“.

„Mi trenutno imamo lovce koji su unapređenjem, koje smo uradili u poslednjih par godina, postali višenamenski borbeni avioni kao i ovi, ali su starije generacije. Upotreba tih „Migova-29″, ističe negde između 2027. i 2031. godine i zato su pre tri godine krenuli pregovori oko nabavke ‘Rafala’, koji je trenutno jedan od najmodernijih i najsposobnijih višenamenskih borbenih aviona“, naveo je Vojinović, prenosi Nova.rs.

Na pitanje Jelene Obućine „da li nam je ova kupovina potrebna“, Vojinović je odgovorio da „jeste“, jer je reč o „najbitnijem vidu oružanih snaga (vazduhoplovstvu) i najsposobnijem oružju koje možete kupiti“.

On se osvrnuo i na cenu novih aviona, navodeći da je predsednik jednom prilikom spomenuo da je reč o „tri milijardi evra“.

„To je cena, ne samo za avione, nego za ceo paket naoružanja i 12 aviona“, rekao je Vojinović.

On je dodao i da je „vojni budžet oko milijardu evra“, ali da se „takve nabavke realizuju iz nacionalnog budžeta, nikada iz vojnog“.

Na pitanje „da li ovo može da poremeti odnose i pojača tenziju u regionu, jer i Hrvatska poseduje ove avione“, Vojinović uverava da mi „nikada nikome nećemo biti nikakva pretnja“.

„Mi ne možemo da budemo jači od svih ostalih zemalja NATO-a koje nas okružuju“, kaže Vojinović i ističe da je „ratno vazduhoplovstvo Srbije jedno od najmlađih ratnih vazduhoplovstava u istoriji sveta“ i da „opredeljenje da budemo neutralni preduslovljava ovakva razmatranja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari