U predvečerje Božića, najvećeg hrišćanskog praznika, grupa pravoslavnih vernika u Novoj Varoši pokrenula je akciju potpisivanja peticije u znak podrške starešini ovdašnje crkve Svete Trojice Daliboru Kupusoviću, koji je, iznenadnom odlukom vladike mileševskog Filareta, premešten u parohiju u Brodarevu. Svojim potpisom jereja Kupusovića do sada je podržalo oko dve hiljade Novovarošana pravoslavne veroispovesti, koji su ogorčeni i iznenađeni ovakvim potezom nadležnih crkvenih vlasti.

– Građani su svedoci da Dalibor Kupusovićsvoje svešteničke dužnosti obavlja časno i pošteno. Porodica sveštenika koji ima četvoro dece, naterana je da hitno napusti crkveni stan usred zime. Molimo crkvene vlasti da još jednom razmisle o svojoj odluci i ponište premeštaj Kupusovića u drugu parohiju, u kojoj ima svega desetak pravoslavnih porodica – navodi se u tekstu peticije, koja će ovih dana biti upućena vladiki Filaretu. Peticija je potpisivana u centru grada, u ovdašnjim preduzećima i obrazovnim ustanovama.

Sveštenik Kupusovićuporno odbija da komentariše odluku vladike mileševskog, koji je poznat po kontraverznim potezima i stavovima. On je za lokalne medije samo rekao da nije znao da će se među vernicima podići tolika prašina, time je počastvovan, ali ne odobrava pokretanje akcije potpisivanja građana, jer lično smatra da ona može biti čak i kontraproduktivna, ne želeći da precizira šta to konkretno znači.

Bojkota zbog premeštaja oca Dalibora bilo je i u ovdašnjim srednjim školama, gde on predaje veronauku.

– Sa kolegom iz Tehničke škole sam potpisao peticiju, sa molbom vladiki da vrati veroučitelja Kupusovića, pre svega jer je on unapredio nastavu veronauke, a deca su bila zadovoljna njegovim pristupom i radom. Ovi naši apeli zaista nisu mešanje u unutrašnje stvari crkve i njena pravila – ističe Predrag Tomašević, direktor Gimnazije „Pivo Karamatijević“ u Novoj Varoši.

O razlozima premeštaja sveštenika Kupusovića u varošici podno Zlatara se još uvek nagađa i spekuliše. Nezvanično se se saznaje da je vladika ovakvu radikalnu meru preduzeo jer da otac Dalibor kao starešina ovdašnje crkvene opštine nije obaveštavao o „gresima“ jednog drugog ovdašnjeg sveštenika. Iz informativne službe Mileševske eparhije kažu da je premeštaj isključivo ingerencija vladike odnosno nadležnog episkopa, koji je nedavno istu stvar uradio i sa monahom Kiprijanom koga je iz manastira Dulašice premestio u Mašiće kod Prijepolja.

Novovaroški sveštenici inače tvrde da je Kupusović„platio tuđi ceh“ i da ispašta zbog svoje dobrote i diskrecije. To govore samo nezvanično i prilično bojažljivo, jer verovatno strahuju da Filaretov gnev ne osete na sopstvenoj koži.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari