Lekari pirotske Opšte bolnice traže ostavku direktora 1Foto: Z. Panić

Grupa lekara Opšte bolnice Pirot i medicinsko osoblje spontano su se danas u toku prepodneva okupili u prostorijama Uprave ove zdravstvene ustanove, zahtevajući ostavku direktora Opšte bolnice dr Gorana Petrovića, ne iz kako su naveli, ekonomskih razloga , već zbog loše komunikacije direktora sa lekarima.

Navode i da je ovoj sponatnoj obustavi rada prethodio i nesporazum sa direktorom koji nije hteo da primi anesteziologe i da ih je navodno uputio na godišnji odmor. Kažu i da je peticiju za njegovu smenu potpisalo 80 posto lekara specijalista.

Zamenik direktora Opste bolnice Pirot u ostavci dr Nenad Zdravković rekao je medijima da je danas došlo do spontane obustave rada i protestnog okupljanja i da nema štrajka jer su na odeljenjima ostali lekari koji rade.

– Većina lekara specijalista se danas okupila u prostorijama uprave. Razlog je eskalacija nezadovoljstva lekara njegovim radom a pre svega odnosom direktora prema njima. Pre mesec dana upućena je peticija ministru zdravlja dr Zlatiboru Lončaru sa zahtevom da se razreši direktor Opšte bolnice. Ovu peticiju je potpisao veliki broj lekara što se u u istoriji pirotskog zdravstva do sada nije desilo, negde oko 80 posto. Razlog jesu i nedavna njegova hapšenja zbog propusta u javnim nabavkama ali to nije prevashodni razlog već odnos koji postoji prema načelnicima, omalovažavanje i bez ikakvog timskog rada. To se odražava i na kvalitet i obim rada. To su jako bitne stvari za nas lekare i za pacijente. Ovo nije zbog materijalnog statusa ili da bi neko bio direktor koga postavlja Ministarstvo zdravlja. Dakle naš zahtev je da se direktor razreši sa ove funkcije.

Već duže vreme ne funkcioniše dobro sistem za anesteziju. Ogromni rizici su za operacije i oni su obustavili rad i neke operacije se odlažu. To traje više od mesec dana. Želeo je da pet anesteziologa hitno uputi na odmor. Oni su to odbili. Nije hteo da ih primi na razgovor i to je bila inicijalna kapisla. Uzroci su mnogo dublji i oni tinjaju već mesecima. Krajnje je vreme da se oni reše. Uključeni su i sindikati. Načelnici odeljenja su podneli ostavke. I ja ću podneti ostavku Upravnom odboru i ministru zdravlja. Podneo sam je praktično i 1. jula otkada ne obavljam funkciju zamenika i ne saradjujem sa direktrorom- rekao je dr Zdravković, dodajući da ovaj protest nema veze sa politikom.

Predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Opšte bolnice Igor Stojanović kaže da su peticiju za Petrovićevu smenu potpisali predsednici sva tri sindikata u Bolnici.

– Komunikacija sa direktorom ne postoji oko socijalnog dijaloga. Po našem mišljenju u Bolnici postoji samo demonstracija sile i moći, a način rukovodjenja Bolnicom je doveo do toga da medjuljudski odnosi nisu loši, već uopšte ne postoji. Sindikati su podneli veliki broj tužbi. Direktor nas ignoriše i postavlja se sa pozicije sile i moći, bez želje da shvati da rad menadžera zavisi u modernoj zdravstvenoj ustanovi od toga da zaposleni budu zadovoljni i kako bi pacijenti dobili adekvatnu uslugu- kaže Stojanović.

Načelnik Službe anesteziologije u ostavci dr Momčilo Bojkić kaže da je ostavku podneo pre desetak dana.

– Pomenut je povod za naše okupljanje a to je centralni dovod gasa. Medjutim, to je samo jedna stavka u problemima Bolnice. Komunikacija izmedju menadžmenta i zaposlenih i lekara koji su na rukovodećim pozicijama je na vrlo lošem nivou. Došlo je do svadja, privatnih netrpeljivosti, puno sudskih procesa… Bilo je puno problema koji nisu dostojni ove profesije i ustanove. Kulminacija svega toga je što se danas dešavalo- kaze dr Bojkic.

Direktor Opšte bolnice Pirot dr Goran Petrović nije danas želeo za medije da komentariše ovu temu i okupljanje lekara. U toku dana će, kako nezvanično saznajemo, biti najverovatnije održana vanredna sednica Upravnog odbora Opšte bolnice na kojoj će se razmatrati novonastala situacija i koji će biti dalji koraci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari