Petković o zahtevu Rio Tinta za ekološku studiju za "Jadar": Projekat može da se realizuje samo na silu 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Ministarstvo za zaštitu životne sredine obavestilo je javnost juče da je Rio Tinto podneo zahtev za određivanje obima i sadržaja Studije o uticaju na životnu sredinu projekta podzemne eksploatacija ležišta litijuma i bora “Jadar”, a aktivista Nebojša Petković za Danas objašnjava da se iz predate dokumentacije vidi da ima proceduralnih grešaka.

“Sada su u proceduri napravili neke greške. Sve je urađeno mimo zakona. Najbitniji detalj, da ne ulazim u stručnu problematiku koju prepuštam pravnicima, jeste da su umesto izvoda iz idejnog projekta u dokumentaciji priložili delove studije izvodljivosti. Uslov za izradu studije izvodljivosti jeste rešenje o obimu i sadržaju. Oni su zapravo sledeći korak priložili u dokumentaciji za korak na kom su trenutno, što je nedopustiva proceduralna greška”, ukazuje Petković.

On je podsetio i da je kompanija već jednom prolazila celu proceduru 2021. godine.

“Sinoć smo imali debatu na RTS-u. Priča se o nekom dijalogu, prave se naučne komisije, a u stvari se projekat sprovodi potpuno neometano, bar za sad. Moramo reagovati na ovo što rade. Čekamo sednicu Skupštine koju su tražili narodni poslanici, ako je budu zakazali, što ne verujem da će se desiti. Tek tada ćemo izaći sa planom za dalju borbu”, kaže aktivista.

Zainteresovana javnost, kako se navodi na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine, pozvana je da izvrši uvid u sadržinu zahteva, a upitan da li planiraju da podnesu prigovore i mišljenje, Petković kaže da još uvek ne znaju.

“To bi na neki način bio ponovni ulazak u neki dijalog. Ipak, ne mislim da to može da bude štetno. Sačekaćemo stručnjake da nam napišu kako formalno-pravno treba da izgledaju ti prigovori, pa ćemo se konsultovati međusobno da li da učestvujemo u tome ili ne, ali trebalo bi narod to da radi”, navodi je Petković.

Smatra aktivista i da bi pravnici lako mogli da ospore potvrdu od ministarstva na sudu, čak i u toku rasprave koja bi eventualno usledila.

“Moraju da se uvaže argumenti. Radi se o krupnim, proceduralnim greškama. Njima se toliko žuri, pa prave previde ili pokušavaju da nas naprave budalama misleći da niko neće da se bavi tom problematikom”, ističe Petković.

Šta piše u dokumentaciji za projekat „Jadar“?

Petković o zahtevu Rio Tinta za ekološku studiju za "Jadar": Projekat može da se realizuje samo na silu 2
foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

U samoj dokumentaciji koju su predali nosioci projekta “Rio Sava EXPLORATION” d.o.o. Beograd, nalazi se više dokumenata, a među njima i upitnik sa setom pitanja koji se tiču eventualnih posledica u različitim oblicima.

Tako su iz kompanije potvrdili da bi postojali objekti za tretman ili odlaganje čvrstog otpada ili tečnih efluenata, a kao posledica navodi se stvaranje procednih voda usled odlaganja jalovine i sakupljanja rudničkih voda.

Na pitanje o tekućim aktivnostima tokom potpunog prestanka rada, a koje mogu imati uticaj na životnu sredinu, iz kompanije su naveli da može doći do uticaja na kvalitet voda, ali da su predviđene mere zaštite dovoljne da garantuju zadovoljenje svih standarda zaštite životne sredine.

Naveli su i da se očekuje stvaranje prašine tokom faze izgradnje i zemljanim radovima kao i prilikom odlaganja rudničke jalovine, a da do posledica može doći tokom sušnih perioda i pojačanog intenziteta vazdušnih strujanja, kao i da će predloženim merama i dinamikom rada uticaji biti svedeni na minimum.

Petković ističe da to tvrdnje o poštovanju standarda nisu novina.

“To slušamo svaki dan. To smo čuli i od profesora koji zastupaju stav da rudnik treba da se otvori. Kažu da je to neizbežno, ali nam niko ne kaže koje su razmere štete. Ni gde u dokumentaciji ništa konkretno nije navedeno. Očekujemo da izađe jedna publikacija kao reakcija na nacrt njihove studije od 2.000 strana. Tu će se videti da je sve prazna priča. Niti ima postupak prerade otpadnih voda niti ikakvih detalja o projektu. Ceo problem je nastao i dalje leži u netransparentnosti”, ukazuje on.

Petković je naveo i da je Rudarsko-geološki fakultet pre nekoliko godina dobio sto miliona dinara donaciju.

“Tražili smo po Zakonu o informacijama od javnog značaja da nam pošalju kako su potrošili ta sredstva, na šta smo dobili odgovor da ne mogu da nam odgovore zbog klauzule o tajnosti. U ovoj državi se potpisiju te klauzule u svemu i svačemu, u svakom dokumentu, a od nas se očekuje da im verujemo na reč. Na kraju krajeva, to poverenje je izgubljeno i siguran sam da ga nikad neće povratiti. Stojim pri tome da je ovaj projekat izvodljiv i može da se realizuje samo na silu i uz primenu sile i ni na jedan drugi način”, zaključuje on.

Podsećamo, sporni zahtev za određivanje obima i sadržaja Studije o uticaju na životnu sredinu projekta odnosi se na katastarske parcele u okviru katastarskih opština Gornje Nedeljice, Brnjac, Veliko Selo, Jarebice, Slatina, Stupnica i Šurice, grad Loznica sve prema Prostornom planu područija posebne namene za realizaciju projekta eskploatacije i prerade minerala jadarita u ležištu “Jadar”.

Zainteresovana javnost, može da izvrši uvid u sadržinu zahteva, svakog radnog dana od 11-14 časova u prostorijama tog ministarstva u Ulici omladinskih brigada 1, sala 320, kao i na vebsajtu Ministarstva, u sali Skupštine Grada Loznice i na vebsajtu Grada Loznice, u sali Skupštine opštine Krupanj i na vebsajtu Opštine Krupanj.

Građani i organizacije svoje mišljenje mogu dostaviti u roku od 15 dana od dana objavljivanja ovog obaveštenja u štampanim novinama i vebsajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari