Petković nakon neusvajanja izmena Zakona o rudarenju: Biće blokada i protesta u Loznici 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Nebojša Petković iz udruženja „Ne damo Jadar“ kaže za N1 da ono što može da da rezultat jeste ujedinjenje svih – i opozicije i aktivista i građana. Dodao je i da će biti organizovane blokade i protest u Loznici, ali da će o tome više reči biti na konferenciji za štampu.

„Ono što može da da rezultat je ujedinjenje svih opcija i političkih i ekoloških i građana u borbi… Pošto vlast voli da priča o scenarijima, to je makedonski scenario, pre šest godina, gde su sa takvim jednim ujedinjenjem sprečili da se otvore dva rudnika. Pre tih blokada organizovaćemo i protest u Loznici, ali čućete sve i na konferenciji za štampu“, kaže Petković.

Rekao je da će se na konferenciji obratiti Ljiljana Bralović, Zlatko Kokanović, ali i neko iz opozicije, koji će preneti ključne poruke sa skupštinske rasprave o litijumu.

Aktivista navodi i da su građani na protestima ove godine pokazali veću energiju nego u januaru 2022.

„Narod je još veću energiju pokazao ove godine. Posle sednice verujem i da još više ljudi da to ne treba da se radi. Vlast nije imala nijedan argument… čak im je i ekonomski aspekt izbijen ovom studijom koja je objavljena. Verujem da je efekat ove sednice bio dobar i da je imao uticaj na narod. Moram da pohvalim opoziciju koja se dobro pripremila. Vlast ne može da se pripremi, kad nema argumente.“, ističe.

Tu se osvrnuo i na izlaganje ministarke Đedović Handanović.

„Ministarka je čitala. Argumenti su dolazili iz nacrta studije uticaja. Čitala je tekstove za koje ne zna ko ih je napisao. Sa druge strane, opozicije je izgovarala reči naših naučnika koji su svi stali imenom i prezimenom iza onoga što su pisali i govorili. Narod je video da postoji način i da se opozicija, koliko god je razjedinjena, da može da stane iza jedne teme koja ima kapacitet da ujedini društvo protiv svih bušenja i istraživanja i kršenja zakona“, zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari