Petković (Ne damo Jadar) za Danas: Mnogo je profila koji lobiraju za Rio Tinto, "Kopaćemo" je jedan od njih 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Nebojša Petković, aktivista Udruženja građana „Ne damo Jadar“ ocenjuje za Danas da je novoosnovani pokret „Kopaćemo“ samo jedan u moru običnih profila koji će da lobira za kompaniju Rio Tinto ili je već počeo.

Podsetimo, juče je saopšteno da je osnovan pokret „Kopaćemo“, čiji su osnivači za sada anonimni, a da im je borba protiv dezinformacija i podrška otvaranju rudnika jadarita.

Kako su naveli na svom sajtu, na kome nema ni broja telefona ni adrese, njihova misija je da državni organi ne zaustave projekat „Jadar“ na osnovu laži i propagande koja se širi na društvenom mrežama.

„Radimo na edukaciji javnosti, razbijanju neistina i promociji odgovornog rudarenja“, naveo je „Kopaćemo“ u opisu svoje misije.

Petković kaže da mnogi imaju tu misiju na društvenim mrežama i da to nije ništa novo.

– Takvih je more profila na društvenim mrežama, koji imaju mnogo pratilaca i koji lobiraju za kompaniju i raznorazne projekte. Zanimljivo je da su, koliko sam informisan, i logo ukrali od neke islandske organizacije, ali se nisam mnogo time bavio – dodao je on.

Komentarišući jučerašnji sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima naučne zajednice o litijumu, koji je bio zatvoren za javnost, a nakon čega je Vučić saopštio da je od naučnika tražio da se ne sakrivaju i da postupaju po svojoj savesti i u skladu sa svojim znanjem i obrazovanjem, Pektović kaže mu to liči na „disciplinovanje iza zatvorenih vrata“.

– Vučiću nije interes da oni postupe u skladu sa svojim znanjem, oni ćute baš da ne bi bili meta njegove medijske mašinerije. To meni liči na disciplinovanje iza zatvorenih vrata. Ako Vučić hoće da razgovara sa narodom, treba da razgovara sa naučnom zajednicom, ali javno bez sakrivanja i ne iza zatvorenih vrata svakako – zaključuje naš sagovornik.

Sa druge strane, Vučić stalno ističe da se odluka o ikopavanju litijuma neće donositi bez stavova naučne zajednice.

„Želeo sam da prisustvujem sastanku kako bih vas pozvao da obavite svoju građansku dužnost povodom projekta Jadar, da ne budete na strani koja je za ili protiv apriori, već da postupite u skladu sa svojim znanjem“, poručio je Vučić naučnoj zajednici.

On je istakao je da u javnosti postoji „niz teorija zavera“ povodom mogućeg iskopavanja litijuma ali i racionalnih strahova, navodeći da i on ima bojazni od nekih stvari u tom projektu.

„Interes je države da nastavim sa reindustrijalizacijom, ali to ne sme biti po cenu zdravlja ni jednog jedinog čoveka“, poručio je Vučić nakon sastanka sa naučnom zajednicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari