Petković (Ekološki ustanak): Šta se dešava sa srpskim vojnicima u Libanu? 1Foto: Privatna arhiva

Poslanik Ekološkog ustanka Goran Petković, pukovnik u penziji, pozvao je danas Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Srbije (VS) da saopšte u kakvoj su situaciji i stanju pripadnici VS koji su angažovani u misiji Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL).

„U skladu sa posebnim zakonom, kontingent VS angažovan je u misiji UNIFIL u Libanu, u kojem je, trenutno, ako je ikada, decenijama unazad, i prestajao, rat. Ne i na sajtovim Ministarstva odbrane i VS jer, osim rutinskih vesti o redovnim zamenama ljudstva, tamo nema vesti o našim ljudima u ratnoj zoni“, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

Prema rečima Petkovića, ako Generalštab VS nije našao za shodno da odgovori na pitanje poslaničke grupe Ekološki ustanak o svom odnosu prema predviđenom „pretvaranju“ kompleksa Starog generalštaba i kasarne 7. pešadijskog puka u objekte „zabave i visokog turizma“, obavezan je da javnost Srbije redovno informiše o situaciji i stanju u kojem su pripadnici VS upućeni u Liban na mirovni zadatak.

Navodeći da je ćutanje „znak nezainteresovanosti, nesposobnosti ili prikrivanja“, Petković je istakao da supružnici, deca, roditelji i prijatelji pripadnika VS, a ni javnost, ne zaslužuju ćutanje.

 

„Ili neko smatra da se ono o čemu se ne govori nije ni desilo!? Kao, na primer, nezvanična informacija da su, na prošlogodišnjim decembarskim izborima, pripadnici tadašnjeg kontigenta većinski, masovno, svoje glasove dali opoziciji i da je zbog toga sprovedena interna istraga!? Ili, ponovo nezvanična informacija, a kako drugačije jer Srbija je velika tajna za svoje građane, o izvozu minsko-eksplozivnih sredstava, teško dokučivim i zapetljanim putevima, u državu Izrael!? A projektili lete iznad, ili pored, naših građana u uniformama sa obeležjima UNIFIL!?“, upitao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari