Još od šampionske generacije Crvene zvezde iz 1991. godine, nemamo tim koji istovremeno ima rezultate i osvaja igrom. Da ne govorimo o tome kako u ovom veku elitnom ligom Srbije dominiraju klubovi koji igraju stilom ništa ili ništa naročito. Aksiom da su nekada veliki ( Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina ) svakim danom sve manji niko od ostalih klubova još ni ne pokušava da preokrene u svoju korist. A ima u našoj Superligi timova koji igraju dopadljivo ili donekle dopadljivo, naravno bez vidljivijih konačnih rezultata, izuzmemo li Jagodinu.


Ako ovakav opis stanja stvari u našoj fudbalskoj eliti usvojimo kao jedan od dokaza njenog kvaliteta, a nema razloga da to ne učinimo, dolazimo do poraznog zaključka da je za naše uslove dobar tim onaj koji nema igru, a ima rezultate u jako skromnoj ligi. Zato i jeste potpuno na mestu pitanje koje se sa raznih strana sve češće može čuti, kada će ostali, oni koji se ne zovu Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina, iskoristiti ovakav vrednosni poredak i kandidovati se za njihove naslednike na tankom fudbalskom tronu? Nema nikakve dileme u vrh našeg ligaškog fudbala može se doći i ako nemate top-tim. Činjenica je da beogradsko – novosadska kompozicija nije ni bleda senka istih timova iz bliže ili dalje prošlosti, ali je isto tako tačno da ni ostali nisu kvalitetom toliko odmakli da bi ih sad i odmah uklonili sa prva tri koloseka. Nekadašnji veliki suočavaju se sa gomilom finansijskih, igračkih i kakvih sve ne problema, pa i pored toga nekako guraju, a ako negde i zapne uvek se nađe neko ko ih dodatno pogura. Tako da se već sada može tvrditi da u ligi koja bi mirne duše mogla da promeni naziv iz Jelen u ,, Ligu PVC i ostali“ ( PVC – skraćenica od Partizan, Vojvodina, Crvena zvezda ) njihove liderske pozicije baš niko van tog društva do kraja šampionata ne može ugroziti.

Sedam bodova iz četiri runde prvenstva, samo jedan poraz, na svakoj utakmici postignut bar jedan gol, bez kiksa na domaćem terenu, to su samo neki od statističkih podataka koji pokazuju zašto je Novi Pazar trenutno peti tim na tabeli lige u kojoj se mnogo očekuje od onih ostalih. Temelj da se nadmaši prošlogodišnje osmo mesto je postavljen. Zapravo, krucijalno pitanje i jeste može li Novi Pazar biti jedan od onih ostalih koji će doći u ravan nekadašnjih velikih, jer smo zaključili da ni ove sezone ispred njih nikoga neće biti. Ako je suditi po igri u avgustovskom delu šampionata to se neće dogoditi. Kao i svi superligaši igrao je Novi Pazar stilom ništa naročito i oslanjao se na nesporni individualni kvalitet. Pogledamo li samo postignute golove jasno je da su oni isključivi produkt majstorija i velemajstorija pojedinaca ( Mijić, Hadžibulić ). Za nešto više trebaće mnogo više od toga. Ovaj tim Novog Pazara ima kvalitet i previše iskustva, sa prosekom starosti devetnaestorice fudbalera koji su nosili njegov dres u prva četiri kola nešto jačim od 27 godina to je najiskusnija ili jedna od najiskusnijih ekipa lige. Trener Kanatlarovski je često ukazivao da najveći problem nastaje na sredini terena gde mu nedostaje igrač za igru prema napred. Nedostatak fudbalera koji vuče na sredini terena i ume da krene sa loptom prema protivničkom golu čime se otvara i više mogućnosti za napadače mogao bi biti stavljen ad akta nedavnim dolaskom Vladimira Radivojevića. Reč je o fudbaleru univerzalnih svojstava kojeg krasi igra oslobođena suvišnih poteza, tačnost u dodavanju i umešnost da iz tzv. drugog plana, neretko i iz otpadaka postiže golove. Njegov i ulazak u tim dominantnog defanzivca, kakav je Tintor, eventualno i Brazilca Matoša, čiji je za sada jedini kvalitet zemlja porekla, mogli bi biti nagoveštaj sadržajno bogatije i sigurnije igre u nastavku šampionata.

Uostalom, ako je sa nedorečenom sredinom terena ( ostaje nejasno zašto je Rusmir posle sanirane povrede korišćen manje nego je to potrebno ) i čestim promenama u defanzivnoj liniji ( objektivni razlozi – povrede ) Novi Pazar upisao sedam velikih bodova, koliko li će ih tek skupiti sad kada ima ono što nije imao? Oslonimo li se pak samo na komentare većine domaćih fudbalskih eksperata plavo-belima se ne predviđa važnija uloga u nastavku prvenstva. Skoro da su u saglasju kako Novom Pazaru posle početnih uspeha sledi ,,pad-period“. Za takav stav ne nudi se nikakvo obrazloženje iz koga bi se dao naslutiti koren dotičnog rezona, osim ako se i kod njih ne radi o čistom kladioničarskom njuhu po kome svakoj seriji uspeha jednom dođe kraj.

Poslednja pojačanja dovode trenera Kanatlarovskog, ostane li i dalje strateg Pazaraca obzirom da mu se ozbiljno drma klupa, u poziciju koju mnogi nazivaju slatke muke. Kakve su, slatke ili Tantalove to zna samo Dragi Kanatlarovski. Ne saseku li se u korenu scene fizičkih i verbalnih obračuna između igrača, kao što je ona koja se zbila u toku i po završetku poslednje prvenstvene utakmice na Karaburmi sa Hadžibulićem i Vidakovićem u glavnim ulogama, incidenti te vrste uskoro bi se moglo ponoviti. Ne bi valjalo da sukob dvojice fudbalera bude samo uvod u neke nove nemire sa dalekosežnijim posledicama. Novi Pazar je ekipa koja je na svakom mestu popunjena sa dva fudbalera koja su u stanju da odgovore zahtevima Superlige. To je ogroman plus za svaki tim, ali i takav da u sebi krije zavidan broj zamki koje kad se aktiviraju postaju minusi. Najveća i najopasnija za svakog trenera je ona koja od njega traži da u slučajevima kada u toku prvenstva dolazi do dopune igračkog kadra sačuva temelj igre – to je atmosferu u timu. Primera radi, neće biti nimalo jednostavno standardnom članu prve jedanaestorice saopštiti zašto više neće igrati onoliko koliko je igrao, a idu utakmice koje nijedan fudbaler ne voli da propusti, na Marakani i u Novom Sadu. To su terenima gde postajete bolji i poznatiji igrač, gledaju vas izaslanici klubova sa svih strana sveta i vrlo je moguće da dođete do nekog budućeg inostranog angažmana o kome ste do tada mogli samo da maštate. Kakav će biti dalji status makedonskog stručnjaka na klupi Novopazaraca najviše će zavisiti od rezultata. Da bi bili bolji ili na nivou dosadašnjih trebaće mu daleko više hrabrosti i pre svega mudrosti.

Da je birao trenutak oglašavanja nekog ko ima moć Dragi Kanatlarovski bi izabrao onaj po završetku utakmice OFK Beograd – Novi Pazar. Posle poraza na Karaburmi predsednik Novopazaraca Nedžad Dragolovčanin poslao je jasnu poruku, sugestiju, nazovite to kako hoćete, treneru Novog Pazara stavljajući mu k znanju da u timu mesta ima samo za one koji to zaslužuju, u prevodu na fudbalski jezik – samo za najbolje. Još je i naglasio da nikakve ,,sporedne vrednosti“ ne mogu dobiti prevagu nad kvalitetom, direktno spomenuvši da ga ne zanima koliko je neko dugo u klubu, po čijoj preporuci je stigao u Pazar, ko mu je menadžer i tome slično. Ovakvim istupom prvog čoveka kluba jasno je da se Kanatlarovskom daju potpuno odrešene ruke prilikom izbora prvog tima što bi moglo da insuinira da je do sada postojao neki nevidljivi faktor ili faktori čija je reč imala težinu. Utakmica Novi Pazar – Mladost Lučani, 13. septembra, biće ključna, iako je Dragi Kanatlarovski pretpostavljao da bi taj status trebalo da ima duel sa ,,romantičarima“, i od njenog ishoda umnogome će zavisiti dalji hod plavo – belih kroz prvenstvo, kao i njegova pozicija. Posle svega dolazimo do vrlo zanimljive situacije u kojoj će novopazarska publika sa mnogo više znatiželje iščekivati sastav koji će Kanatlarovski suprotstaviti Mladosti nego utakmicu.

Prvi poraz

Fudbaleri Novog Pazara doživeli su prvi poraz u 4. kolu šampionata na gostovanju kod OFK Beograda 3:2 ( 1:0 ). Golove za domaći tim postigli su Ivica Jovanović u 30. Aleksandar Čavrić u 54. i Marko Janković u 83. minutu, a za Novi Pazar Dejan Rusmir iz jedanaesterca u 56. i Nemanja Vidaković u 91. minutu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari