Petorica ministara iz sekularne Irakija koalicije, s bivšim iračkim premijerom Adžadom Alavijem, na čelu, ne prisustvuju od ponedeljka sastancima koje saziva irački premijer Nuri al Maliki, čime su dali jasno upozorenje da će napustiti vladu koja se suočava sa sve većim problemima, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Petorica ministara iz sekularne Irakija koalicije, s bivšim iračkim premijerom Adžadom Alavijem, na čelu, ne prisustvuju od ponedeljka sastancima koje saziva irački premijer Nuri al Maliki, čime su dali jasno upozorenje da će napustiti vladu koja se suočava sa sve većim problemima, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni. Taj potez nastupio je pošto je najveći sunitski politički blok protekle sedmice povukao šestoricu ministara iz Malikijeve vlade.
Politički analitičari procenjuju da najnoviji potez petorice ministara iz koalicije Irakija neće imati ozbiljnije posledice, s obzirom na to da će oni i dalje voditi svoja ministarstva. Ali, time se broj ministara koji su se, u potpunosti ili delimično, povukli iz iračke vlade povećao na 17. Pored šestorice ministara iz sunitske partije Irački konsenzus front koji su podneli ostavku protekle sedmice, tu vladu napustila su u aprilu i šestorica ministara koji su pristalice radikalnog šiitskog sveštenika Moktade al Sadra, nezadovoljni zbog toga što iračke vlasti nisu želele da odrede rok za povlačenje američkih trupa iz te države.
Alavi, sekularno nastrojeni šiitski pristalica i nekadašnji član stranke Sadama Huseina Baat, izrekao je kritike na račun vlade zbog njene „filozofije sektaštva“. Idžad Džamad al Din, pravnik iz redova Irakije, izjavio je da odluka petorice ministara iz te koalicije da ne prisustvuju vladinim sastancima nije povezana s nedavnim napuštanjem vlade nekolicine ministara iz Iračkog konsenzus fronta. On je istakao da je to učinjeno jer irački premijer nije izvršio reforme koje je pre nekoliko meseci od njega tražila ta koalicija, ali da je Irakija spremna da pregovara s Malikijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari