Petoro zaposlenih u KPZ Padinska skela negiralo krivicu u vezi sa smrću zatvorenika, tužilaštvo tražilo prtivor 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Više javno tužilaštvo u Beogradu saslušalo je petoro zaposlenih u Kazneno-popravnom zavodu „Padinska skela“, osmunjičenih za krivično delo nesavestan rad u službi u vezi sa smrću S. B. 4. februara 2024. godine.

Svi osumnjičeni, lekarka V. S. i četvorci zatvorskih službenika S. K., D. K., S. P. i Z. K. izneli su svoje odbrane i negirali su izvršenje krivičnog dela za koje se terete.

Tužilaštvo je nakon saslušanja osumnjičenih, koji su uhapšeni dan ranije, sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu predložilo da četvorici zatvorskih službenika odredi pritvor, a lekarki kućni pritvor, da osumnjičeni, kako se navodi, ne bi uticali na svedoke i ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu, prenosi RTS.

Iz tužilaštva navode da postoje osnovi sumnje da su petoro zaposlenih u KPZ „Padinska skela“ izvršili krivično delo u periodu od 24. januara do 4. februara tako što su u svojstvu službenih lica, propuštanjem dužnosti nadzora, očigledno nesavesno postupali u vršenju službe.

„Iako su bili svesni da usled toga može nastupiti teža povreda prava drugog, koja je i nastupila 4. februara, u vidu smrti prekršajnog osuđenika S.B. koji je u tom zavodu izdržavao prekršajnu kaznu“, piše u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Navodi se i da se petoro zaposlenih sumnjiči i za „očigledno nesavesno postupanje u vidu neevidentiranja povreda koje je S.B. zadobio u dnevnom izveštaju, te neobaveštvanju nadređenih o tome“.

Više javno tužilaštvo u Beogradu već vodi istragu protiv trojice osumnjičenih koji su delili zatvorsku ćeliju sa S. B., jer su ga tukli i zlostavljali u više navrata, pa je od posledica povreda preminuo.

Oni se terete za teško ubistvo.

Sedamdesetčetvorogodišnji S. B., koji je služio prekršajnu kaznu u KPZ „Padinska skela“, preminuo je u zatvoru 4. februara, a obdukcijom je utvrđeno da je umro nasilnom smrću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari