Demokrate i republikanci u Kongresu SAD pripremili su teška pitanja za visokog američkog komandanta u Iraku generala Dejvida Petreusa koji je upozorio na velike promene ratne strategije predsednika Džordža Buša. Petreus i američki ambasador u Iraku Rajan Kroker svedočili su juče u prvom od tri ovonedeljna saslušanja povodom budućeg kursa nepopularnog četvorogodišnjeg rata u Iraku.

Demokrate i republikanci u Kongresu SAD pripremili su teška pitanja za visokog američkog komandanta u Iraku generala Dejvida Petreusa koji je upozorio na velike promene ratne strategije predsednika Džordža Buša. Petreus i američki ambasador u Iraku Rajan Kroker svedočili su juče u prvom od tri ovonedeljna saslušanja povodom budućeg kursa nepopularnog četvorogodišnjeg rata u Iraku. Dopisnici iz Vašingtona kažu da će izveštaj Petreusa i Krokera o situaciji u Iraku uticati na odluku Buša da li da ostane ili napusti Irak. Analitičari ističu da je general Petreus postao neka vrsta talismana za Buša, general kome je predsednik poverio da spasi njegovu politiku u Iraku.
Očekuje se da general Petreus iznese dokaze da je kontroverzna Bušova strategija smanjila sektaško nasilje i da je treba produžiti. Ali, isto tako general će preporučiti postepeno povlačenje trupa počev od januara 2008. „Dostigli smo taktički trenutak i istrgli inicijative iz ruku naših neprijatelja u brojnim oblastima u Iraku“, kaže se u pisanoj poruci generala Petreusa upućenoj američkim vojnicima. Prema njegovim rečima političko pomirenje u Bagdadu „nije onako kako se očekivalo“, ali uprkos tome general je optimista i ističe da je „stabilnost i bezbednost Iraka“ moguća. Buš je izjavio da će pre slediti preporuke komande nego što će podleći političkom pritisku.
Visoki američki komandant u Iraku preporučio je da se odluka o spornom pitanju smanjenja velikog dela američkih trupa u Iraku odloži za šest meseci, saopštili su američki zvaničnici.
Demokrate su protekla dva dana vodile žestoku raspravu o tvrdnjama Bušove administracije da će povećanje broja trupa možda imati efekta, navodeći nastavak nasilja i političke nevolje iračkog premijera Malikija. „Stvarnost je da, iako je postignut mali napredak na bezbednosnom frontu, nema stvarne bezbednosti u Bagdadu i provinciji Anbar“, izjavio je demokratski senator Džozef Biden, kandidat za predsednika i predsedavajući komitetom za spoljne odnose Senata američkog Kongresa, koji se nedavno vratio iz Iraka.
U dugo očekivanom izveštaju Kongresu Petreus i Kroker ističu da raspoređivanje dodatnih 30.000 vojnika, čime se broj američkih snaga popeo na gotovo 170.000, deluje bolje nego prethodni napori da se uguši pobunjeništvo i uspostavi stabilnost. Petreus i Kroker će preporučiti nešto malo više od simboličnog smanjenja broja trupa i to tek na proleće.
Biden je izjavio da proceni Petreusa nedostaje bitna tačka. Prema rečima Bidena usredsređivanje na političko rešenje, kao što je uspostavljanje veće lokalne kontrole, bio je jedini način za ubrzanje nacionalnog pomirenja među zavađenim iračkim frakcijama. „Stvarno poštujem Petreusa, ali mislim da on u potpunosti greši“, izjavio je Biden.
Biden tvrdi da je glavna Bušova strategija bila kupovina vremena i produženje prisustva trupa u Iraku dovoljno dugo da bi to postao teret i za narednog predsednika SAD koji će preuzeti funkciju u januaru 2009. „Ovaj predsednik nema plan kako pobediti i napustiti Irak“, izjavio je Biden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari