Preko imanja Katice Bengin u Petrovaradinu ucrtan put koji ne vodi nigde: "Grad pravi novu saobraćajnicu samo da bi udovoljio jednom čoveku" 1Foto: Danas/A. L.

Put koji ne vodi negde, odnosno do zapuštenog laguma, treba da bude izgrađen kroz parcele Katice Bengin na Fruškoj gori na Širinama u Petrovaradinu.

Kako kaže Bengin, ovaj put će Grad da pravi samo da bi udovoljio jednom čoveku. „Mom komšiji Dragoslavu Vučureviću, poznatom privredniku i vlasniku Univerexporta“, dodaje ona.

Problem je i kako ističe što će novi put proći preko njene četiri parcele.

Sa druge strane, Vučurević za Danas kaže da ne zna o kom putu se radi te da sa njim nema nikakve veze.

Nakon donošenja Generalnog urbanističkog plana do 2030. godine, trenutno se radi Plan detaljne regulacije „Širine II“ u Petrovaradinu i po tom planu jedna kompletna parcela Katice Bengin, te četiri delmično, biće iskorišćenje za pravljene nove saobraćajnice koja se od strane padine i puta za Sremske Karlovce penje gore prema Širinama.

Plan detaljne regulacije u koji je Danas imao uvid je gotov i uskoro treba da bude postavljen na javni uvid na sajtu Javnog preduzeća Urbanizma.

– Pravi se put u njivu gde nema stanovnika o trošku građana, a za potrebe Vučurevića. Iz JP Urbanizam su mi rekli da podnesem zahtev, odnosno primedbu, kada plan bude na javnom uvidu. Od samog Vučurevića ranije sam dobila usmeno objašnjenje kako će on otići kod direktora Urbanizma Dušana Miladinovića i da će se dogovoriti da njegove parcele koje je ovde kupovao budu objedinjene, a da će za put uzeti od mojih parcela – kazala je Bengin.

Tako uskoro je očekuje eksproprijacija zemljišta.

Kako nastavlja, taj put vodi kroz nekoliko njenih parcela do jednog „legalizovanog laguma“, koji je u katastru zaveden kao zgrada za porodično stanovanje, a gde niko ne dolazi već godinama niti tu postoje uslovi za bilo kakvo stanovanje.

– Taj put je besmislen, ne treba nikom sem pomenutom komšiji koji ima glavni ulaz kroz ulicu sa gornje strane, tačnije ima već tri ulaza, ali verovatno hoće i još jedan sa druge, donje strane. To će biti put za jednog stanara, a Grad će sve da finansira, dok toliko ulica u Novom Sadu nema ni asfalt – dodala je ona.

Preko imanja Katice Bengin u Petrovaradinu ucrtan put koji ne vodi nigde: "Grad pravi novu saobraćajnicu samo da bi udovoljio jednom čoveku" 2
Leva ograda – trasa budućeg puta, desna ograda – put koji se briše iz plana, foto: Danas/A. L.

Ona je podnela krivičnu prijavu u tužilaštvu zbog laguma koji je ozakonjen kao porodična stambena zgrada, sumnjajući da iza svega stoje koruptivne radnje.

U rešenju, kako tvrdi, piše da je ovaj objekat završen, a u tehničkoj dokumentaciji da je bez struje i vode.

„To je u suštini fingirana parcela kojoj je svrha jedino donošenje i usvajanje ovakvog detaljnog urbanističkog plana“, smatra ona.

– Vučurević inače zatvara višedecenijske prolaze do parcela koje su koristili njihovi vlasnici. Paralelno sa putem koji oni ovde ucrtavaju preko mog imanja, postoji zapravo put koji su koristili vlasnici parcela ovog dela Širina, ali ga je Vučurević ogradio. Dvoje komšija koji tu i dalje imaju parcele i na jednom od njih je taj lagum, uopšte se ne bune što ne mogu do svog imanja. Umesto da se otvori zagrađen put, sada će da se asfaltira nova saobraćajnica preko mojih parcela. Pretpostavljam da će nakon toga tu doći do novih transakcija i menjanja vlasništva – nastavila je ona.

Ranije, kako dodaje, komšije su se bunile kada je zatvoren taj put koji je i ucrtan u detaljnom urbanističkom planu, ali je po novom planu koji uskoro treba da bude na javnom uvidu precrtan i više ga nema.

– Postoji i sudska presuda. Kada je jednog dana taj put odjednom zatvoren, komšije su tužile Vučurevića i dobili su sudsku presudu, ali nije došlo do izvšenja jer je navodno advokatica oštećenih kasnila jedan da u izvršenju. Nakon toga troje komšija je prodalo svoje parcele jer nije imalo pristup, zbog izuzetno strme padine, a jedan komšija je odbio da proda i sada na svoje imanje, pa žao mi je ali moram reći, ulazi gotovo četvoronoške – izjavila je ona.

Bengin objašnjava i da će novi put kompletno promeniti njen penzionerski život „jer njena vikendica od 50 kvadrata ne može da se pomeri zbog čega će biti kao na nekom kružnom toku“.

– Inače na ovom imanju imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo o kojem brine moj sin i bavimo se voćarstvom. Poljoprivredno gazdinstvo možete registrovati ako imate 5000 kvadratnih metara, a sa oduzimanjem za taj put i sa oduzimanjem eventualno za biciklističku stazu koja je u planu, izgubiću mogućnost registracije poljoprivrednog gazdinstva – nastavlja ona.

Sa druge strane, Vučurević kaže da on o tom putu ne zna ništa, da to nema nikakve veze sa njim, te da ga nije ni tražio. Parcela o kojoj je reč, ističe, udaljena je od njegovog imanja više od 500 metara. Kaže da ne zna kuda bi trebalo da prođe novi put, niti se tim delom Širina uopšte kreće.

Preko imanja Katice Bengin u Petrovaradinu ucrtan put koji ne vodi nigde: "Grad pravi novu saobraćajnicu samo da bi udovoljio jednom čoveku" 3
„Porodična stambena zgrada“ do koje vodi novi put, foto: Privatna arhiva

– Meni taj put ne treba, a namanje da se uzme od parcele Katice Bengin, niti sam podneo zahtev da se ucrta niti znam o čemu se radi. Imam gornji put na koji ulazim na svoje imanje – kazao je on.

Iz Urbanizma potvrđuju da je za navedeni prostor u toku izrada novog plana za Širine II za koji je usvojena Odluka o izradi plana i održan rani javni uvid u Konceptualni okvir plana detaljne regulacije „Širine ІG“ u Petrovaradinu.

– Po završetku izrade nacrta Plana detaljne regulacije „Širine ІG“ u Petrovaradinu i obavljanju stručne kontrole na sednici Komisije za planove Skupštine grada Novog Sada, održaće se javni uvid u trajanju od 30 dana. Sva zainteresovana lica se u toku javnog uvida mogu informisati o planskim rešenjima i podneti primedbu, predlog ili sugestiju na plan – odgovorio je Dušan Miladonović, direktor Urbanizma.

On napominje da im se Katica Bengin obratila još 6. juna 2023. godine sa inicijativom za izmenu Plana detaljne regulacije „Širine P“ u Petrovaradinu i da je u odgovoru Urbanizma obaveštena u kojoj je fazi izrada novog plana, te da se o planskim rešenjima može informisati u toku javnog uvida, kada može podneti primedbu, predlog ili sugestiju na plan.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari