Petrović (BCBP): Istrage protiv Belivukove grupe ne bi bilo bez akcije stranih službi 1foto FoNet Aleksandar Mijailović

Programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović ocenio je da je veliko pitanje da li bi policija i tužilaštvo pokrenuli istragu protiv Belivukove grupe da se ona nije već našla u zahvatu veće operacije rasturanja kriminalnih grupa širom sveta razbijanjem zaštite Skaj aplikacije preko koje su tajno komunicirali.

„Zašto bi vlast u Srbiji svojevoljno udarila na ljude koji su joj verno služili. Međutim, jednom kada je sadržaj komunikacija Belivukove grupe dospeo u ruke stranih službi bezbednosti i policije, vlastima u Srbiji bilo je teško da ignorišu postojanje grupe i njen brutalni minuli rad“, rekao je Petrović za novi broj nedeljnika NiN.

Kakao je dodao, „teško je bilo ignorisati i veze ove grupe sa vrhom vladajuće partije, policijom i službama bezbednosti, pogotovo što se na čelu tih institucija nalazio pažljivo odabran partijski kadar“.

Petrović je ocenio da je izgleda afera „prisluškivanje“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića povezana sa slučajem Belivuk i da predstavlja pokušaj preventivnog delovanja i saniranja štete po reputaciju vlasti.

„Vrhu vladajuće partije je postalo jasno da strane službe i policije razbijaju zaštićene aplikacije koje su kriminalci koristili i da će saznati ko je sa njima i o čemu komunicirao, pa su krajem prošle i početkom ove godine lansirali priču da su Vučića prisluškivali, da su u to umešani ljudi iz MUP-a i policije, kao i ‘stranci’, a da je cilj kriminalizacija predsednika Srbije i preuzimanje vlasti“, rekao je Petrović.

Na taj način su pokušali da pripreme javnost, i po rečima Petrovića, da amortizuju štetu ako mogući kompromitujući sadržaj iz zaštićene aplikacije bude objavljen, da mogu da kažu: „Eto, zar vam nismo rekli da će se ovo desiti“.

On je rekao i da je „slučaj Belivuk pokazao da su vladajuća partija i kriminal jedno te isto, a da državne institucije služe kao kohezivni element i garant sigurnosti ove veze“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari