Petrovac na Mlavi u subotu je posetio Dušan Petrović, predsednik poslaničke grupe «Zajedno za Srbiju» u skupštini Srbije, povodom formiranja inicijativnog odbora u ovoj homoljskoj opštini. «Za sada delujemo kao udruženje građana, a uskoro ćemo se registrovati i kao politička partija, jer već imamo 7.000 ljudi koji nas podržavaju», rekao je Petrović.

Govoreći o radu buduće stranke «Zajedno za Srbiju», on je rekao da će njen glavni cilj biti decentralizacija Srbije. «Ako može da postoji Vojvodina, ako može da postoji Beograd, onda može administrtivno da se uobliči i deo Srbije južno od Save i Dunava. Za tako nešto neophodno je formirati posebnu vladu i posebne institucije, koje će imati sopstveni budžet, nezavisan od republičkog», rekao je Petrović. Na pitanje novinara u čemu se njegova ideja decentralizacije razlikuje od ideje URS-a, Petrović je rekao da nije dovoljno samo govoriti, već i rečeno sprovesti u delo. «Razlika je upravo u tome što mi želimo da se formiraju posebna vlada i institucije, dok Dinkić samo formalno zagovara ideju decentralizacije», smatra Petrović. On je rekao da «Zajedno za Srbiju» podržava sve veći broj ljudi, a vrata su otvorena i Vuku Jeremiću, koji je isključen iz DS-a. «Ja sam pričao sa njim kad je dolazio u Beograd pre par nedelja, a pričaćemo i ovih dana. U svakom slučaju, i njemu i drugima koji nas podrže vrata su otvorena». Što se tiče političke situacije u Šapcu, Petrović je demantovao izjave lidera DS-a, Dragana Đilasa, kako u tom gradu nije hteo da ruši vlast. «Đilas je naredio Borku Stefanoviću da tamo iz osvete smeni gradonačelnika, jer od 25 odbornika DS-a njih 19 prešlo je kod nas u „Zajedno za Srbiju,“ uz pomoć potpisa članova SNS-a, SPS-a, DSS-a. Kad u tome nisu uspeli, dao je naredbu da oni odbornici iz DS-a koji nisu prešli u «Zajedno za Srbiju» izostanu sa sednice, kako ne bi bilo kvoruma i kako bi se izazvali vanredni izbori, ali im je i to propalo. Đilas kao Đilas, posle se pravi Toša, kritikuje Borka što je to uradio, a on mu naredio to isto, i ubeđuje javnost da podržava vlast u Šapcu, a ovamo, skupljali su potpise za njeno obaranje», kaže Petrović.

Učestvovali Aćimović, Milosavljević, Lazić

Osim Dušana Petrovića, na inicijativnom sastanku u Petrovcu učestvovali su i bivši predsednik SO Petrovac Milanče Aćimović, bivši gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević, bivši predsednik opštine Velikog Gradišta, Živoslav Lazić, kao i aktuelni zamenik predsednika opštine Golubac, Bata Ćirković, koji su ujedno i članovi Inicijativnog odbora za braničevski okrug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari