Petrović: SPC alava

Ostavite komentar


  1. Da li je moguće da vi objavljujete ovakve gluposti (najprimereniji izraz)?!
    Čedomir Petrović wtf! Ne verujem koju sam nebulozu i baljezganje sad pročitao.

  2. TI SI STVARNO ROĐENI KOMIČAR KAO TVOJ LEGENDARNI OTAC. IDI PA NAM PIŠI IZ CRNE GORE

  3. Možda je SPC „alava“ a kakve to veze ima sa tobom,te braniš Mila. Nije mi jasan ovaj čovek.

    1. Ne prevrce. On je ovako nesto pod starost govorio u Alijinim novinama. Klasicno pljuvanje po Srbiji koja ga je othranila. To je ono kada padne u zaborav nekoliko godina ocigledno svojom zaslugom, pa zaboravi decenije obasipanja. Sta je sve ovaj jadni narod gajio i hranio i slavio. Treba okrenuti plocu jednom za svagda.

  4. Ne razumem zašto povremeno prenosite tekstove ili u ovom slučaju prepricavate intervju koji je Čedomir dao. Ovaj čovek je totalni marginalac i potpuna neznalica. Zar zaista nemate čime da popunite vaše novine. Ako mislite da nema od čega da živi, dajte mu neki honorar ali, molim vas, nemojte da objavljujete ovakve nebuloze.

    1. Nisu to gospođo nebuloze nego bezobrazluk. Pravoslavnu crkvu u CG je osnovao Sveti Sava 1219 godine kao deo Sprske pravoslavne crkve (tada Srpska arhiepiskopija) i bila je u rangu episkopije (Zetska episkopija). Kada je pod carom Dušanom SPC uzdignuta na nivo patrijaršije (Pećka patrijaršija) Zetska episkopija je uzdignuta na nivo mitropolije i na tom nivou je do današnjeg dana (674 godine). Uvek kada je postojala jedinstvena SPC (od 1219-1463, od 1557-1766 i od 1918 do danas), a to je 555 godina, Mitropolija crnogorsko-primorska je bila njen deo. U vreme kada je jedinstvena SPC nasilno ukidana (1463-1557 i od 1766-1918) Mitropolija crnogorsko- primorska je bila samostalna, što je ukupno 246 godina. Samostalna ali ne i autokefalna, jer je uvek bila pod duhovnom vlašću ili pokroviteljstvom neke druge pravoslavne crkve. U periodu od 1463-1557 to je bila Ohridska arhiepiskopija i to uglavnom pod prisilom, a u periodu 1766-1918, po sopstvenom izboru, povremeno Karlovačka mitropolija, a najčeće Ruska pravoslavna crkva. Zato je bezobrazluk kad neko kaže da Crna Gora ima prava da obnovi svoju „autokefalnu crkvu“. Ne može se obnoviti nešto što nikada nije postojalo. Naravno, ne sporim pravo pravoslavnim vernicima u CG, onima koji to žele, da imaju svoju autokefalnu crkvu. Za takvo nešto postoje samo dva legalna puta. Jedan je da, ako su takvi u većini (što je daleko od realnosti), u najvišim crkvenim organima Mitropolije izglasaju izdvajanje iz SPC a zatim u dogovoru sa SPC i u skladu sa kanonskim poretkom izdejstvuju autokefalnost. Drugi je da od početka, „iz temelja“ krenu u formiranje svoje autokefalne pravoslavne crkve (CPC) i izbore se za njeno priznanje, što su već neuspešno pokušali sa Dedeićem.

    2. Imaju da popune (Danas) sa izvesnim anonimusima tipa Stevović, Orlandić i sličnim anonimusima koji pljuju po nama i lobiraju za diltatora kakav je Milo. Koliko god sam podržavao stavove ovog lista po pitanju „prvorođenog“ i demokratskih prava i sloboda u Srbiji toliko sam zaprepašten njihovim stavom po pitan ataka ovog ogolelog komunjarskog kriminalca koji jaše taj jadni narod 30 godina.

  5. „…nasilnom aneksijom Srbije, ..“ Nasilnom aneksijom?!!! Pogledati fotografiju raspolozenih ucesnika Podgoricke skupstine posto je izglasala srpsko ujedinjenje pa videti to „nasilje“. (Naziv Kraljevina SHS govori sam za sebe). Pa i onaj arh. Petrovich iz Pariza je sam priznao valjanost odluka te skupstine. Naravno, tek kad je skopcao da ga je Milo izvozao zednog preko vode.

  6. „Nacionalizam je paranoja“ (Danilo Kiš). Sociološka nauka definiše ovu istinu: Srbi i Crnogorci su jedan narod a dve nacije. Znači, u nacionalnim državama ne može nacija da ima prednost nad narodom, jer pojam naroda je daleko stariji i moćniji. Obzirom da je država po definciji Platona, a što i danas važi: “Država je sredstvo za eksploataciju klase koja nema vlast od strane klase koja poseduje vlast.” Znajući da u Crnog Gori vlast poseduje Milo Đukanović, a sa najnovijim Zakonom hoće da postane apsolutni vladar. Što je siguran put da se ostvari poznata krilatica: “Svaka vlast kvari, apsolutna kvari apslolutno.” Isto je stanje i u Srbiji, samo je druog ime vladaru. No, u uslovima bandititzma kako ja nazivam pravim imenom kapitalizam, dok svetski filozof a Francuz, Alen Badju kaže:”Kapitalizam ja bolest čovečanstva,” onda je situacija u Crnogj Gori i u Srbiji teško bolesno stanje. Jer kapitalizam počiva na Sedam smrtnih grehova, nadam se da ima čitalaca koji su videli američki film pod istim nazivom, gde je Pohlepa jedna od glavnih pogonskih sila kapitalizma. A Pohlepa je sosipatološka kategorija sve dok ne postane Opsesija, kad se definiše kao Psihijatriski problem. Znači, vodećim akterima u sukobu interesa u Crnog Gori i Srbiji pogonska sila im je Opsesivna Pohlepa. A za takvu balest neophodno je konzumiranje sedativa.

  7. Čedomir je inače opšte poznat kao uvek antiprotivan nebitni marginalac. Noćas će mirno da spava sanja i brine brigu ko je više ukrao para Milo ili SPC

  8. Kao “umirovljeni” pripadnik novinarske profesije be mogu da se nacudim sto Danas daje (previse) prostora osobama poput C. Petrovica. Ocigledno nezadovoljan svojom glumackom profesijom, on se “premetnuo” u gorljivig nazovi politickog analiticara. A onda napisano se svodi na uvrede, neobrazlozene tvrdnje, pune gorcine, pa i mrznju.

  9. Bravo Gospodine Petrovicu, ovakvih misljenja ima mnogo, ali se nedovoljno cuju na drustvenim mrezama i medijima u Srbiji….

Ostavite komentar


Društvo

Zašto su baš Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji gradovi i da li ćemo ovog leta prevazići rekord u temperaturi iz 2007. godine? 10

Zašto su baš Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji gradovi i da li ćemo ovog leta prevazići rekord u temperaturi iz 2007. godine?

Najtopliji grad u Srbiji i danas je bila Ćuprija, gde je u 15 časova temperatura vazduha bila čak 41 stepen Celzijusov, dok je 40 stepeni izmereno u Smederevskoj Palanci, a po 39 stepena bilo je u više od deset gradova širom zemlje. Mnogi se pitaju zašto su baš ova dva grada iz dana u dan najtoplija, a klimatolog Vladimir Đurđević objašnjava za Danas zašto je to tako.

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.