Osim pijačnih prodavaca koji uredno plaćaju svoju tezgu, ispred požarevačkih pijaca uvek se može naći i veći ili nešto manji broj nelegalnih prodavaca. Neretko se dešava da privremenu i jeftiniju dozvolu za prodaju u okolini pijace koje se izdaju najčešće u vreme praznika, „divlji“ trgovci na svoju ruku pretvore u dugogodišnju i besplatnu.

Legalni trgovci plaćaju i porez i tezgu na mesečnom nivou od 15.000 dinara, kaže Milica koja prodaje cveće na požarevačkoj pijaci „Krug“. Ona kaže da će divlji trgovci naročito kako se bliži 8. mart preplaviti prostor kod pijace cvećem, a da pritom ne plate prostor. -Ima ih dosta oko pijace. I sada će pred 8. mart da dođu sa cvećem, mi plaćamo redovno oni ništa, kaže prodavačica.

I dok legalni trgovci, uz porez, plaćaju i zakup tezge, jedan prodavac mimoze i tegle meda prodaje ispred pijace. Pitali smo ga zašto nema tezgu i da li strahuje od komunalne policije? -Ja imam tezgu, nego menjam jednog mog priajtelja, a baš ako dođe komunalna inspekcija, kažem čija je roba i eto, i oni rade svoj posao a i mi moramo od nečega da živimo, kaže prodavac. Ovlašćenja za rešavanje ovih problema su u nadležnosti komunalne inspekcije. Pijaca „Krug“ se proverava povremeno a kontrole na pijaci u Šumadijskoj ulici su redovne i do sada nije bilo problema, potvrđuju iz komunalne inspekcije. Kada komunalni inspektor zapazi nelegalnu prodaju na ulici, piše zapisnik protiv prodavca protiv koga se podnosi prekršajni postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari