Češki „Brigde Power Investments“, u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine Češke, češkom Komercijalnom komorom i fondovima Evropske unije, radi na programu pronalaženja pogodnih baza za proizvodnju goriva iz obnovljivih izvora energije – biomase. Namera je da u naredne dve-tri godine na različitim lokacijama u Vojvodini izgrade 10 do 15 centara za proizvodnju agropeleta, a pilot program je u Doroslovu, selu u somborskoj opštini.


Strateški partner češkoj firmi je Robert Holo, ugledni poljoprivrednik iz Doroslova, a u razgovoru u Skupštini grada Sombora investitori su najavili da su spremni da ulože 6,2 miliona evra u izgradnju centra za proizvodnju 100.000 tona agropeleta godišnje. Celokupna proizvodnja namenjena je izvozu u zemlje Evropske unije, a vrednost otkupa biomase od lokalnih partnera bio bi oko 2,5 miliona evra godišnje.

Izgradnja centra omogućila bi zapošljavanje 24 osobe, a na prikupljanju biomase i transportu povremeno bi se angažovalo još 50 do 70 osoba. Radovi treba da počnu najkasnije u avgustu, a centar treba da bude završen do novembra ove godine. Gradonačelnik Sombora Nemanja Delić najavio je da će lokalna samouprava biti efikasna u pogledu ishodovanja potrebnih dozvola. Robert Holo je rekao da će u proizvodnju bio mase, odnosno peleta, biti uključeno celo selo, ali i susedna mesta, te da je ovaj projekat šansa za bolji život sela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari