Da je šest nuklearnih bojevih glava, svaka s destruktivnim potencijalom, gotovo deset puta većim od bombe bačene na Hirošimu greškom preletelo preko SAD, moglo se juče doznati iz priznanja zvaničnika Pentagona.
Incident se posmatra kao krstarenje nuklearno naoružanih raketa smeštenih na krilu bombardera B-52 koje su letele od vazdušne baze 40 kilometara ispod kanadske granice ka južnoj državi Luizijani.

Da je šest nuklearnih bojevih glava, svaka s destruktivnim potencijalom, gotovo deset puta većim od bombe bačene na Hirošimu greškom preletelo preko SAD, moglo se juče doznati iz priznanja zvaničnika Pentagona.
Incident se posmatra kao krstarenje nuklearno naoružanih raketa smeštenih na krilu bombardera B-52 koje su letele od vazdušne baze 40 kilometara ispod kanadske granice ka južnoj državi Luizijani. Put od 1.500 kilometara od vazdušne baze Minot u Severnoj Dakoti ka Barksadlu u Luizijani trajao je tri i po sata, a posada u avionu uopšte nije bila obaveštena o njihovom nuklearnom tovaru.
Zvaničnici Pentagona izjavili su da je komandir vojne eskadrile razrešen s dužnosti, kao i posada umešana u ceo slučaj, uključujući i radnike na zemlji koji su privremeno „razrešeni“ s funkcije rukovanja municijom.
Direktor vazdušnih i svemirskih operacija iz američke vazdušne komande vodiće istragu povodom toga kako je avion uspeo da greškom preveze nuklearno oružje, a da niko od posade to nije znao. Krstarenje raketa koje su prebačene u Luizijanu na kontrolu deo je programa povlačenja 400 raketa iz upotrebe. Bojeve glave tipa W80-1 imaju eksplozivnu snagu od 150 kilotona, dok je bomba bačena na Hirošimu imala snagu od 16 kilotona.
Portparol američkih vazdušnih snaga Ed Tomas tvrdi da se narod nikada ne dovodi u rizičnu situaciju. „Svi dokazi koje smo do sada videli ukazuju da je reč o grešci koja je otkrivena tokom provera. Oružje je uvek pod kontrolom vazdušnih snaga“. Rakete nisu bile naoružane, a ove potrebne kontrole bezbednosti bojevih glava sprečile bi nuklearnu detonaciju u slučaju njihovog pada, navode vojni zvaničnici.
„Glavni rizik koji bismo imali jeste mogući odgovor vazdušnih snaga na eventualne probleme s letom. Oni bi postupili mnogo drugačije da su znali da se nuklearne bojeve glave nalaze na avionu“, izjavio je Stiv Feter, bivši zvaničnik Pentagona koji je radio na pitanjima politike nuklearnog oružja. Američka borbena komanda suspendovala je sve slične operacije do 14. septembra i podnošenja izveštaja istrage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari