Somalski pirati koji su oteli saudijski supertanker Sirijus star zatražili su otkup od 25 miliona dolara za bezbedno vraćanje broda i 25 članova posade, među kojima su i dvojica Britanaca.

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Dejvid Miliband prvi je reagovao na ucenu pirata istakavši da Britanija neće platiti otkup dvojice otetih Britanaca jer bi to dodatno ohrabrilo pirate.

U intervjuu za agenciju Frans pres sa tankera usidrenog na somalsku obalu, Mohame Sed, predstavnik pirata, rekao je: „Tražimo 25 miliona dolara od saudijskih vlasnika tankera. Ne želimo duge rasprave u rešenju ove stvari“. On je dodao da Saudijci imaju rok od 10 dana da pristanu na otkup, ili će se u suprotnom suočiti sa katastrofalnom akcijom.

Vesti o pregovorima između vlasnika tankera i pirata usledile su nakon što je Međunarodni pomorski biro upozorio da je situcija u vodama Somalije „izmakla kontroli“. Ministar inostranih poslova Saudijske Arabije, princ Saud al Fejsal, rekao je da njegova zemlja ne želi da pregovara s teroristima niti otmičarima i da je konačna odluka u rukama vlasnika broda. Portparol Vela internešnel marine, koja je vlsnik broda, rekao je da ne može ni da potvrdi ni demantuje informaciju o pregovorima s piratima. Prema navodima lokalnih zvaničnika Sirijus star je trenutno usidern u Hararderu, utočištu somalskih pirata.

U međuvremenu, Rusija je saopštila da će uputiti dodatne ratne brodove u cilju borbre protiv piraterija u vodama oko Somalije. Admiral Vladimir Visocki, visoki komandant ruske mornarice, saopštio je da će „brodovi iz drugih flota krenuti ka Adenskom zalivu“. On je dodao da je to neophodno zbog situacije u blizini Roga Afrike i Adenskog zaliva.

SAD, čiji ratni brodovi takođe patroliraju dužobala Somalije, smatraju da vojni pristup nije odgovor na problem. Portparol Pentagona izjavio je da je neophodan holistički pristup međunarodne zajednice na moru i obali.

Od otmice saudijskog tankera usledio je novi talas piratskih napada na brodove u somalskim vodama. Pomorska asocijacija istočne Afrike izjavila je da je pre dva dana otet i jedan tajlandski ribarski brod i grčki teretnjak.

 

Hitan sastanak arapskih zemalja u Egiptu

Kairo – U Egiptu je juče održan hitan sastanak šest arapskih država u pokušaju da se usaglasi zajednička strategija protiv pirata u Adenskom zalivu na Crvenom moru, saopštili su izvori iz egipatske vlade. Sastanku iza zatvorenih vrata osim predstavnika zemlje domaćina prisustvovali su i diplomate iz Jemena, Saudijske Arabije, Sudana i Jordana kao i predstavnici prelazne somalske vlade. Egipatski diplomata Vafa Base izjavio je uoči razgovora da će na sastanku biti razmotreno nekoliko opcija, između ostalih: postavljanje monitoring centra za pirate, zajedničkih manevara arapske mornarice i formiranje sistema za upozorenje za brodove koji plove Crvenim morem. Egipat je izrazio zabrinutost zbog najnovijeg talasa napada pirata te je hitno naložio brodskim kompanijama da biraju bezbednije rute i izbegavaju Suecki kanal, koji povezuje Crveno more s Mediteranom. Hosam Zaki, portparol egipatskog ministarstva inostranih poslova, izjavio je da afričke zemlje nemaju sposobnosti da koriste silu u antipiratskim borbenim operacijama. „Evropa, SAD i neke azijske zemlje imaju kapacitete da upotrebe silu“, izjavio je on, što možda ukazuje da Egipat neće uputiti svoju mornaricu za pomoć međunarodnim naporima u brobi protiv pirata. S. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari