Pirot: Aleksandar Džunić napravio najbolju peglanu kobasicu 1Foto: Zoran Panić

Aleksandar Džunić iz ekipe “Kada padne prvi sneg“ iz sela Berilovac kraj Pirota, pobednik je Sedmog sajma pirotske peglane kobasice koji se održava danas i sutra u sportskoj hali ‘’Kej’’ u Pirotu i koji je,kao i ranijih godina izazvao veliko interesovanje posetilaca iz zemlje i inostranstva.

-Nisam očekivao prvo mesto ali sam  uvek bio medju prvima i drago mi je što sam pobednik sajma. Spremao sam je u vreme kada je bilo najbolje vreme za sušenje i žiri je rekao svoje.Za spremanje peglane kobasice korostim govedje i kozje meso- rekao je pobednik Sajma Aleksandar Džunić.

Drugo mesto pripalo je  Viti Jovanoviću iz ekipe „ ‘’Kafana Trojka’’ a treća nagrada pripala je Ivanu Gogovu iz ekipe “Radionica Ivan“.

-Od početka učestvujem na ovoj manifestaciji. S obzirom na svoje iskustvo u spremanju ovog specijaliteta nagradu sam očekivao. Vremenski uslovi su bili dobri- kaže drugoplasirani Vita  Jovanović.

Treće mesto pripalo je Ivanu Gogovu koji peglanu pravi već pola veka.

– Za ovaj Sajam sam spremio izuzetno kvalitetnu peglanu kobasicu. Namenjena je svim generacijama i ona je rezultat tradicije od 50 godina-kaže Gogov.

Dodeljena su i druga priznanja. Plaketu za najiskusnijeg učesnika pripala je Vlajku Kostiću a  za najmladjeg učesnika Žarku Petroviću. Dodeljeno je i priznanje Marku Markoviću za najuredjeniji štand.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i promoter manifestacije glumac Marko Gvero otvorili su danas Sedmi Sajam pirotske peglane kobasice u Pirotu.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić se tom prilikom

-Zahvaljujem se  mnogobrojnim gostima iz cele Srbije i susedne Bugarske koji su uprkos llošem vremenu došli u Pirot.Nadam se da će svaki naredni sajam biti još bolji. Trudićemo se da peglanu kobasicu što više promovišemo . Cilj nam je da zaštitimo geografsko poreklo peglane kobasice i da još više saradjujemo sa Udruženjem proizvodjača peglane kobasice. Ovo je jedna dobra promocija.Svi koji su danas bili ovde širiće dovar glas o peglanoj kobasici. Zahvaljujem se i proizvodjačima sira, kačkavalja, vina i rakije. I ovaj Sajam je opravdao naša očekivanja jer ima puno gostiju. Svi koji proizvode svoj specijalitet će dopuniti svoje kuće budžete- rekao je Vasić.

Promoter Sajma je glumac Marko Gvero koji je rekao da je sinoć  probao pirotsku peglanu kobasicu i da se , kako je rekao “ zaljubio u ovaj delikates i da je to je bila ljubav na prvi zalogaj“.

– Na moje veliko zadovoljstvo ove godine sam ja promoter ovog čuvenog brenda, što je možda i logično zbog moje figure. Imperisoniran sam ovolikom posetom i ova manifestacija će trajati i dalje. Piroćanci mogu da računaju da ću ja biti pravi promoter peglane i to sa velikim zadovoljstvom.  Kolegama poručujem da je obavezno probaju. Kad sam im rekao da idem na Sajam peglane  u Pirot poručili su mi da se bez nje ne vraćam u Beograd. Moja poruka je da je peglana ukusan i moćan proizvod- rekao je Gvero i poričio svima da “navale na kobasice i da “ budu zdravi lepi i debeli“.

Svoje proizvode predstavilo je i tridesetak vinarija i oko trideset mlekara i proizvodjača sira i kačkavalja, a bilo je i proizvoda domaće radinosti i suvenira.

Sajam organizuju Turistička organizacija Pirota , Udruženje proizvodjača pirotske peglane kobasice.Dom kulture i Sportski centar Pirot  a pod pokroviteljstvom Grada Pirota. Prijatelji Sajma su Tigar Tajers i Dunav osiguranje.

– Ovo je manifestacija koja promoviše pirotsku peglanu kobasicu i proizvodjace. Možda nam malo vreme nije išlo na ruku ali smo zadovoljni. Nastojimo da se Sajam održi. Mislim da su zadovoljni i izlagači i da prodaja ide dobro- rekao je direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari