Pirot: Deset godina finansiranja medija 1Foto: Miloš Manić

Javna debata o utvrdjivanju javnog interesa za sufinansiranje projekata javnog informisanja na području Grada Pirota održana je u skupštinskoj sali Grada.

Debatu su organizovali Gradska uprava Pirot i NUNS. Cilj javne debate je da se definišu teme od javnog interesa za Grad koje će poslužiti kao osnova za budžetsko sufinansiranje medijskih sadžaja u javnom informisanju.

Učestvovali su predstavnici medija, javnih preuzeća, ustanova, nevladinih organizacija… Pomoćnik gradonačelnika Pirota Bojan Randjelović je, uz podsećanje da su slobodni mediji uslov za razvoj slobodne demokratije i da se gradjani preko medija informišu o pitanjima koja su za njih značajna, rekao da je Grad Pirot prvi shvatio značaj i ulogu medija, sufinansirajući lokalne medije još od 2008. godine iako u to vreme to nije bila zakonska obaveza.

– Medju prvima smo u Srbiji raspisali konkurs za dodelu sredstava za medije i formirali komisiju za dodelu sredstava 2010. godine. Četiri godine kasnije smo shvatili značaj elektronskih medija i raspisali konkurs za dodelu sredstava internet portalima. Zakonom o javnom informisanju koji je donet 2014. godine predvidjeno je projektno finansiranje medija i medijskih sadržaja na javnom kokursu a na osnovu odluke nezavisne komisije o dodeli sredstva. Već od 2015. godine smo medju prvima raspisali javni poziv za projektno finansiranje medija i medijskih sadržaja. Imamo odličnu saradnju sa koalicijom medijskih i novinarskih udruženja- NUNS, UNS, ANEM, Lokal pres i upravo na osnovu njihovih sugestija smo 2016. godine usaglasili konkursnu proceduru, izmenivši i dopunivši javni poziv, čime smo pokazali privrženost poštovanju zakona, ali i poštovanju medijskih udruženja i radnika- rekao je Randjelović.

NUNS je izabrao Pirot za lokalnu samoupravu koja će definisati model utvrdjivanja javnog interesa i time biti primer dobre prakse za druge gradove i opštine u Srbiji. Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković je ukazao na težak položaj medija i nastojanje ovog Udruženja da se unapredi projektno finansiranje medija.

– Zahvalni smo Gradskoj upravi u Pirotu koja je prepoznala značaj jedne ovakve javne debate o sufinansiranju projekata informisanja. Sa ovom našom javnom debatom počeli smo 2015. godine u pilot gradovima Čačak, Vranje i Niš. Prošle godine smo imali javne debate u Šapcu, Paraćinu i Svilajncu a ove u Pirotu, Novom Pazaru i Čajetini. Cilj nam je da animiramo pre svega predstavnike nevladinog sektora, ali i budžetske ustanove da razmišljaju tokom cele godine o temama kojima mediji treba da se bave u svojim projektima sa kojima konkurišu. Sve te teme će posle još jedne debate u Pirpotu, razmatrati Gradsko veće- rekao je Raković.

U diskusiji je rečeno da je ova javna rasprava veoma značajna kako bi mediji imali jasniju sliku o temama i projektima s kojima treba da konkurišu. Prema rečima predsednica Komisije za dodelu para medijima u Pirotu Maje Mijalković, komisija ima ni malo lak zadatak jer se finansiranje svelo na puko preživljavanje lokalnih medija.

Da nije tako i da se iz budžeta grada Pirota ne izdvajaju sredstva ni jedan medij u gradu ne bi postojao – rekla je Mijalkovićeva, šefica Dopisništva RTS-a u Pirotu.

Ove godine 24 miliona za medije

-Grad Pirot je ove godine na osnovu javnog poziva i odluke nezavinske komisije sufinansirao 17 medijskih projekata u ukupnom iznosu od 24 miliona dinara. Od 2008. do ove godine smo za finansiranje medija ukupno izdvojili 216 miliona dinara- rekao je Bojan Randjelović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari