Iako se očekivalo da će još krajem septembra opština Pirot i Ministarstvo odbrane potpisati ugovor o razmeni Doma Vojske u Pirotu za stanove, do toga još uvek nije došlo jer novu procenjenu vrednost Doma ne prihvata opština. Poreska uprava je nedavno na zahtev Ministarstva odbrane izvršila novu procenu Doma. Ovaj objekat, površine 2.500 metara kvadratnih koji se nalazi u samom centru grada, procenjen je sada na više od 120 miliona dinara. Na ovaj konačni dogovor o razmeni imovine sa nestrpljenjem čeka veliki broj vojnih penzionera podstanara.

Član Opštinskog veća i pomoćnik predsednika opštine za vanprivredu Boban Nikolić kaže da nova procena vrednosti Doma Vojske iznosi više od 120 miliona dinara, a da je prethodna procena od 90 miliona dinara za opštinu bila prihvatljiva.

– Tadašnju procenu od 90 miliona dinara je prihvatilo i Opštinsko veće i bilo spremno da se ugovor potpiše. Bili smo, dakle, spremni da odmah Ministarstvu odbrane ustupimo 18 gotovih stanova, a da ostatak stanova obezbedimo u narednoj godini ili isplatimo razliku do 90 miliona dinara. Budući da to nije realizovano i da je sada urađena nova procena vrednosti Doma koju je tražilo Ministarstvo odbrane, mi ćemo se ponašati u skladu za zaključcima Vlade. To konkretno znači da će republička Direkcija za imovinu, s obzirom na to da naša opština nije prihvatila novu cenu, raspisati javni oglas za prodaju Doma Vojske. Očekujemo da se niko od potencijalnih kupaca ne javi na ovaj oglas i da će onda opštini ponuditi da preuzme Dom Vojske po ceni koja se umanjuje za 20 posto. Ukoliko tako bude, razmotrićemo novu ponudu – kaže Nikolić.

– Za sada ostaje sve po starom. Čekamo ishod ovog javnog oglasa da vidimo da li će uopšte biti kupaca. Imamo odluku Opštinskog veća o procenjenoj vrednosti od 90 miliona dinara koja je obavezujuća. Činjenica je da stanovi stoje prazni, da Dom Vojske sve više propada i da u gradu ima veliki broj vojnih lica i penzionera podstanara koji se nadaju da će na ovaj način rešiti svoj stambeni problem – kaže Nikolić.

Prema nekim nezvaničnim podacima, bez sopstvenog krova nad glavom je oko stotinak vojnih lica i vojnih penzionera u Pirotu. Prema podacima Udruženja vojnih penzionera u Pirotu, 36 vojnih penzionera je bez ikakvog stambenog rešenja već duže od 15 godina, a dvadesetak lica je našlo nekakav smeštaj kod roditelja i prijatelja.

Potpukovnik Vojske Srbije u penziji iz Pirota i predsednik Opštinskog odbora Udruženja vojnih penzionera u tom gradu Svetislav Pejčić (62) ima 32 godine radnog straža i na stan ček već 19 godina. Sa suprugom i sinom živi kao podstanar.

– Taman smo se ponadali da će se rešiti i naši problemi, ali po svemu sudeći, od toga za sada nema ništa. Ovo je druga godina zaredom kako se dogovara ova razmena između opštine i Ministarstva, a mi smo se sve vreme nadali da će nas konačno ogrejati sunce. Možda u svemu tome ima i krivice lokalne samouprave koja želi da dobije veliki objekat u centru grada za male pare, mada je tačno da je Dom Vojske u jako lošem stanju i da su potrebna velika ulaganja – kaže Pejčić.

 

Proleterski život

Zastavnik prve klase u penziji Mile Nikolić je u penziji od 1998. godine. Bez rešenog stambenog pitanja je od 1991. godine. U vojnoj službi je bio 40 godina, a u Pirotu živi od 1991. godine.

– Bivša vojna lica a sada penzioneri su tokom službovanja naučili na proleterski život jer smo službovali širom bivše SFRJ. Imam dugogodišnji podstanarski staž i sada bi me iznenadilo kada bi mi neko ponudio stan. Potajno sam se nadao da ću konačno rešiti svoj stambeni problem. Ne sporim da Dom Vojske vredi i da se verovatno na osnovu nekih kriterijuma došlo do ovakve procene, ali ako se ovako nastavi Dom će propasti još više. Ne vidim neko skorije rešenje, jer sam i letos kada je bio na pomolu konačan dogovor, govorio da ne verujem da će do toga doći i da će se i nama osmehnuti sreća. Prema tome, ostajemo i dalje podstanari – kaže Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari