Povodom 22. februara, Dana zaštite spomenika kulture u Galeriji Muzeja Ponišavlja u Pirotu otvorena je izložba fotografija pod nazivom „(Ne)briga o kulturnom nasleđu“.


Otvarajući izložbu, direktor Muzeja Miroslav Zubić je posetiocima rekao da su najverovatnije veliki broj tih fotografija već videli.

– Verujem da će pojedine ganuti i vratiti u prošla vremena kada ste prolazili Dragoševom ulicom u centru grada ili pored „Nacionala“ i gazili pirotskom kaldrmom. Vreme se promenilo, nema više kaldrme, a dosta kuća i spomenika kulture je nestalo – rekao je Zubić.

Kustos pedagog Muzeja i autor izložbe Tatijana Karanović kaže da je ovo sedma godina kako Muzej, iako po Zakonu o kulturnim dobrima nema ingerencije u toj oblasti, podseća na Dan zaštite spomenika kulture.

– Fotografije su podsećanje na Pirot nekad i sad. Uglavnom su to fotografije zgrada pored kojih svakodnevno prolazite ili ulica kojima šetate gradom. U pripremi ove izložbe uključila sam muzejskog fotodokumentatora Božidara Vlatkovića i fotoreportera Dragana Jankovića Rotu. Oni su dobili zadatak da zgrade sa starih fotografija fotografišu sada. I kada smo videli te nove fotografije, rezultati su bili poražavajući. Na mnogim zgradama su brojni grafiti i vesele boje. Ovakvom izložbom želimo da ukažemo na taj problem, da fasade zgrada budu u boljem stanju i da grad bude lepši. Pokušali smo da od tih fotografija uradimo i predlog za razglednice Pirota, koje naš grad nema. Na ovoj izložbi prepoznaćete ulice i zgrade, poput kuće apotekara Karla Skacela, zgrada „Nacionala“, Suda i Gimnazije, nekadašnjeg centra grada – kaže Karanovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari