Povodom gradske slave Uspenja Presvete Bogorodice ili Velike gospojine iz dve pirotske crkve – Roždestva Hristovog na „Pazaru“ i Uspenja Presvete Bogorodice u „Tijabari“ u subotu, 28. avgusta, posle svečanih liturgija krenule su litije ulicama grada, srele su se u centru i objedinjene stigle do zgrade opštine gde je potom sečen slavski kolač.


Građanima koji su pratili litije ulicama grada, a potom i svečanost ispred opštine, obratili su se predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić i pirotski arhijerejski namesnik protojerej Hristivoje Nikolić koji su svim Piroćancima čestitali slavu i ovaj veliki praznik

– Dobro je što smo danas svi zajedno i želim da nam svima bude još bolje. Danas smo čuli i videli nekoliko simfonija, najpre simfoniju pevanja i akorda našeg crkvenog hora „Sveti Jovan Zlatousti“, simfoniju pokreta dece, omladine i odraslih u litijama i simfoniju delovanja crkvenih i narodnih vlasti. To je uvek bilo u tradiciji pravoslavlja – rekao je, pored ostalog, protojerej Nikolić.

– Danas je veliki dan i ovo je treća godina od obnavljanja litija povodom gradske slave. Iz godine u godinu sve je lepše i masovnije. Videli smo festival mladih. Ulicama našeg grada kroz koje smo prolazili emitovali smo svi zajedno jednu pozitivnu energiju. Ovo je veliki dan za Pirot, jer je danas počeo i čuveni pirotski vašar – rekao je predsednik opštine Pirot Vladan Vasić.

Ispred zgrade opštine je organizovano posluženje za građane i kulturno- zabavni program. Svečanost su organizovali opština Pirot, Sportski centar, Dom kulture i Crkvena opština Pirot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari