Prošlonedeljna prodaja TV Pirot ujedno je i prva privatizacija medija na jugoistoku Srbije. Za ovu regionalnu televiziju koja postoji osam godina nadmetala su se dva kupca – Pavle Lalović, vlasnik niške TV Pet, i Milorad Pejić iz Pirota, vlasnik privatnog preduzeća Jupiter iz ovog grada.

Prošlonedeljna prodaja TV Pirot ujedno je i prva privatizacija medija na jugoistoku Srbije. Za ovu regionalnu televiziju koja postoji osam godina nadmetala su se dva kupca – Pavle Lalović, vlasnik niške TV Pet, i Milorad Pejić iz Pirota, vlasnik privatnog preduzeća Jupiter iz ovog grada. Pejić je TV Pirot kupio za 4,1 milion dinara, a početna cena je bila 1,9 miliona dinara. Minimum investicija iznosi 4.970.000 dinara. Najznačajnija oprema koju TV Pirot ima jesu dva repetitora, radiodifuzni predajni sistem, dva komkordera i TV link. U TV Pirot zaposleno je 24 radnika, od čega šest s visokom stručnom spremom. Ova TV kuća nema svoje prostorije.
Vlasnik TV Pirot Milorad Pejić posle kupovine izjavio je da je još rano da govori o konkretnim planovima i da će o tome biti reči tek kada se upozna s radom ove medijske kuće. Nezvanično saznajemo da je Pejić na aukciji bio spreman da u nadmetanju ide i do 20 miliona dinara.
– TV Pirot sam kupio u svoje ime, a ne kao vlasnik preduzeća Jupiter i očekujem da ova televizija i Jupiter dobro sarađuju. Sistem Jupitera više je opredeljen za građevinarstvo, proizvodnju, trgovinu, transport i završne radove. Potrebno je pravo informisanje i jedan ovakav medijski servis koji će pratiti privredu i u susednim opštinama Okruga koje se graniče s Bugarskom, članicom Evropske unije. Očekujem da ova televizija i dalje radi objektivno i profesionalno – izjavio je za TV Pirot njen vlasnik Milorad Pejić.
Vršilac dužnosti urednika TV Pirot Jelena Marinković kaže da zaposleni u ovoj medijskoj kući očekuju da rade bez pritisaka sa strane i da nastave da, kao i do sada, objektivno i profesionalno informišu građane Pirotskog okruga.
– Očekujem da će vlasnik nastojati da omogući adekvatne uslove za rad i stvori zdravu atmosferu u kolektivu. Naša je prednost što imamo regionalnu frekvenciju. Televiziju je kupio čovek koji je uspešan biznismen, iako su mnogi možda očekivali da će kupac biti iz medijske oblasti – kaže Marinkovićeva.
Novinar Dragica Pavlov Krstić kaže da su od početka rada televizije čekali na ovaj trenutak, nadajući se da će privatizacijom ostvariti veći prostor za slobodan rad novinara.
– TV Pirot na osnovu dosadašnjeg rada i iskustva ima veliki značaj i potencijale kao regionalni elektronski medij – kaže ona.
Novinar Naska Spasić dodaje da je ova televizija kada je osnovana pre osam godina bila prozor u svet na jugoistoku Srbije. – Očekujem da ona i dalje bude profesionalna i objektivna. Takođe očekujem i veću sigurnost, prvenstveno oko finansiranja, naravno, i njen dalji razvoj – kaže Spasićeva.
Novi medij čiji je osnivač lokalna samouprava koji će se naći na aukciji 16. novembra jeste nedeljnik Sloboda, jedini pisani medij na jugoistoku Srbije. Početna cena nedeljnika Sloboda, koji postoji 64 godine, iznosi 1.573.000 dinara, a minimalne investicije iznose 1.725.000 dinara. U listu je zaposleno 10 radnika, od kojih sedam s fakultetskom diplomom. Ovaj nedeljnik ima svoj prostor od 100 metara kvadratnih u centru grada i suvlasništvo nad emisionim sistemima zajedno s TV Pirot i Radio Pirotom, s kojima je do prošle godine činio jednu informativnu kuću.
Do kraja godine treba da se privatizuje i Radio Pirot, koji krajem novembra obeležava 29 godina rada. U ovom mediju zaposleno je 14 radnika. Prospekt o privatizaciji je objavljen, a od Agencije se čeka zahtev za izradu programa privatizacije. Ova radio stanica takođe poseduje sopstveni prostor od 100 metara kvadratnih u centru grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari