U pirotskoj opštini na predsedničkim izborima 2004. i sada, u prvom i u drugom krugu pobedio je kandidat SRS. Nikolić je pre četiri godine dobio 52,81, a sada 51,11 odosto. Boris Tadić je pre četiri godine u prvom krugu izbora bio treći u Pirotu (iza Karića). Kandidat demokrata je tada osvojio, u drugom krugu 45,90 odosto.

U pirotskoj opštini na predsedničkim izborima 2004. i sada, u prvom i u drugom krugu pobedio je kandidat SRS. Nikolić je pre četiri godine dobio 52,81, a sada 51,11 odosto. Boris Tadić je pre četiri godine u prvom krugu izbora bio treći u Pirotu (iza Karića). Kandidat demokrata je tada osvojio, u drugom krugu 45,90 odosto. Na ovim izborima Tadić je u pirotskoj opštini dobio, u drugom krugu 47,27 odosto podrške birača. Poznavaoci prilika se slažu u ocenama da je to dokaz da je ova sredina, bez obzira na talas promena koji je ovu opštinu zapljusnuo još 1996. godine i ubedljive pobede DOS na izborima 2000. godine, ostala radikalska.
Diplomirani politikolog iz Pirota Anđelka Mitković-Đorđević kaže za Danas da je ne čudi što Piroćanci godinama glasaju za SRS, iako su se svojevremeno dičili da su posle pobede opozicije 1996. godine bili najjužnije plavo.
– Iako na prvi pogled izgleda da nema mnogo razlike između predsedničkih izbora 2004. i sada, u oba kruga pobeđivao je kandidat SRS, na opšte iznenađenje političke javnosti koja je očekivala da u najjužnijoj plavoj opštini pobedi kandidat demokrata, pomak ipak postoji. U drugom krugu izbora ove godine, Boris Tadić je u odnosu na prvi krug uspeo da smanji vođstvo Nikolića za 5.000 glasova. Pravo pitanje je zbog čega je došlo do takvog preokreta u shvatanju glasača? Mislim da za to postoji više uzroka – nizak standard, siromaštvo, velika nezaposlenost, mnogo promašaja u privatizacijama preduzeća, nedostatak preduzetničke inicijative, ali i problemi koje je svojevremeno imao OO DS u Pirotu – kaže Anđelka Mitković-Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari