Pirot: Oštećena skulptura Jabučila, krilatog konja vojvode Momčila 1Foto: Z. Panić

Nepoznate osobe skinule su kamene ploče sa dela skulpture konja Jabučila u parku podno srednjevekovne tvrđave Momčilov grad u Pirotu.

Ploče su skinute sa glave skulpture, što je i najviši deo ovog dela čiji je autor vajar Zoran Mojsilov, umetnik koji je poreklom iz ovog kraja a živi u Americi. Prema predanju Jabučilo je krilati konj Vojvode Momčila iz 14. veka.

Skulpturu je autor, vajar Zoran Mojsilov, poklonio gradu 2017. godine. Za izradu skulpture je između ostalog koristio i kamene ploče iz sela Gostuša na Staroj planini. Po predanju, Jabučilo je bio konj Vojvode Momčila. Skulptura je uklopljena u ambijentalnu celinu Momčilovog grada i parka na Kaleu.

Ovaj svetski poznati umetnik Zoran Mojsilov kaže da će, kada na leto dođe u Pirot, popraviti Jabučila koji će izgledati lepše nego ikada.

– Vandale, kojima sam već oprostio, pozivam da mi na leto pomognu da popravi, Jabučila i da na taj način utroše višak energije, koju očigledno imaju na pretek. Jabučilo je mitsko biće i kao takav je neuništiv i uvek će biti simbol Pirota, kaže Mojsilov.

Zoran Mojsilov tri decenije živi u Mineapolisu u Americi. Građanima Pirota je na Veliku Gospoinu, Gradsku slavu, 28. avgusta pre dve godine poklonio skulpturu konja Jabučila, koju je napravio od kamena, gvožđa i maltera. Skulptura se nalazi u parku srednjevekovne tvrđave Momčilov grad koja je rekonstruisana.,Jabučilo je konj vojvode Momčila, ujaka Kraljevića Marka. Po predanju se smatra da je grad u 14. veku podigao vojvoda Momčilo za borbu protiv Turaka.

– Ovo je moj poklon Gradu Pirotu. Nalazi se parku podno Tvrđave i potpuno se uklapa u ambijent celog kompleksa.Biće sastavni deo Tvrđave jer koristim isti materijal koji je korišćen za izgradnju Momčilovog grada. Gledaće prema gradu i biće zaštitnik grada i čuvaće grad, izjavio je tada Mojsilov, dodajući da su motivi jasni jer stalno dolazi u Pirot, ovaj kraj selo Vlasi.

Očekujem da Piroćanci čuvaju svog Jabučila koji će nadam se krasiti ovaj lepi park i kojim će se oni ponositi – rekao je tada Mojsilov.

Mojsilov je rođen u Beogradu ali je po majci poreklom iz sela Vlasi kraj Pirota.

– Radili smo po istom principu kojim su Rimljani gradili srenjevekovnu Tvrdjavu. Kamenje koje je iz sela Ponor vezivali smo malterom od cementa i kreča. Glava je od kamenja a krila od gvoždja i imaće raspon od šest metara. Perje krila su ustvari kamene ploče iz Zavoja i Gostuše sa Stare planine kojim su pokrivane seoske kuće, kaže Mojsilov.

Mojsilov se decenijama bavi prostornim vajarstvom. Imao je šest velikih izložbi širom sveta. Izlagao je u dvadesetak američkih država, u Evropi, u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari