Pirot - primer dobre prakse 1Foto: Miloš Manić

Javna debata o utvrđivanju javnog interesa za sufinansiranje projekata javnog informisanja na području Grada Pirota održana je u skupštinskoj sali Grada.

Debatu su organizovali Gradska uprava Pirot i NUNS, a cilj je da se definišu teme od javnog interesa za Grad, koje će poslužiti kao osnova za budžetsko sufinansiranje medijskih sadržaja u javnom informisanju. Učestvovali su predstavnici medija, javnih preduzeća, ustanova, nevladinih organizacija…

Pomoćnik gradonačelnika Bojan Ranđelović je rekao da je Pirot prvi shvatio značaj i ulogu medija, sufinansirajući lokalne medije još od 2008. godine, iako u to vreme to nije bila zakonska obaveza.

– Raspisali smo i konkurs za dodelu sredstava za medije i formirali komisiju za dodelu sredstava 2010. godine. Četiri godine kasnije smo shvatili značaj elektronskih medija i raspisali konkurs za dodelu sredstava internet portalima. Tek je Zakonom o javnom informisanju iz 2014. godine predviđeno projektno finansiranje medija i medijskih sadržaja na javnom konkursu, a na osnovu odluke nezavisne komisije. Već od 2015. godine smo među prvima raspisali javni poziv za projektno finansiranje medija i medijskih sadržaja. Imamo odličnu saradnju sa koalicijom medijskih i novinarskih udruženja – NUNS, UNS, ANEM, Lokal pres – a upravo na osnovu njihovih sugestija smo 2016. usaglasili konkursnu proceduru, izmenivši i dopunivši javni poziv. Time smo pokazali privrženost poštovanju zakona, ali i poštovanju medijskih udruženja i radnika, rekao je Ranđelović.

NUNS je izabrao Pirot za lokalnu samoupravu koja će definisati model utvrđivanja javnog interesa i time biti primer dobre prakse za druge gradove i opštine u Srbiji. Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković je ukazao na težak položaj medija i nastojanje Udruženja da se unapredi projektno finansiranje.

– Zahvalni smo Gradskoj upravi u Pirotu koja je prepoznala značaj ovakve javne debate o sufinansiranju projekata informisanja. Sa javnom debatom počeli smo 2015. godine u pilot gradovima – u Čačku, Vranju i Nišu. Prošle godine smo imali debate u Šapcu, Paraćinu i Svilajncu, a ove u Pirotu, Novom Pazaru i Čajetini. Cilj nam je da animiramo pre svega predstavnike nevladinog sektora, ali i budžetske ustanove da razmišljaju tokom cele godine o temama kojima mediji treba da se bave u svojim projektima sa kojima konkurišu, rekao je Raković.

U diskusiji je rečeno da je ova javna rasprava veoma značajna kako bi mediji imali jasniju sliku o temama i projektima s kojima treba da konkurišu. Prema rečima predsednica Komisije za dodelu sredstava medijima u Pirotu Maje Mijalković, komisija ima nimalo lak zadatak, jer se sve svelo na puko preživljavanje lokalnih medija.

– Da nije tako i da se iz budžeta grada Pirota ne izdvajaju ova sredstva, nijedan medij u gradu ne bi postojao, rekla je Mijalkovićeva, inače šefica dopisništva RTS-a u Pirotu.

Ove godine 24 miliona za projekte

Grad Pirot je ove godine na osnovu javnog poziva i odluke nezavisne komisije sufinansirao 17 medijskih projekata u ukupnom iznosu od 24 miliona dinara. Od 2008. do ove godine smo za takvo projektno sufinansiranje medija ukupno izdvojili 216 miliona dinara, rekao je Ranđelović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari