Pirot se, posle Zaječara i Zrenjanina, svrstava u vrh gradova koji imaju sve preduslove za privlačenje investitora i veći ekonomski razvoj, pokazali su poslednji rezultati istraživanja Centra za slobodne izbore i demokratiju CESID koje je obavljeno u 16 gradova Srbije.
Na nedavnoj prezentaciji Izveštaja o mogućnostima za lokalni ekonomski razvoj, rečeno je da je pirotska opština otvaranjem Uslužnog centra, usvajanjem Generalnog urbanističkog plana, formiranjem Geografsko-informacionog sistema, funkcionisanjem slobodne zone, ispunila sve preduslove i visoko se kotira među opštinama u Srbiji, iza Zaječara i Zrenjanina.

Pirot se, posle Zaječara i Zrenjanina, svrstava u vrh gradova koji imaju sve preduslove za privlačenje investitora i veći ekonomski razvoj, pokazali su poslednji rezultati istraživanja Centra za slobodne izbore i demokratiju CESID koje je obavljeno u 16 gradova Srbije.
Na nedavnoj prezentaciji Izveštaja o mogućnostima za lokalni ekonomski razvoj, rečeno je da je pirotska opština otvaranjem Uslužnog centra, usvajanjem Generalnog urbanističkog plana, formiranjem Geografsko-informacionog sistema, funkcionisanjem slobodne zone, ispunila sve preduslove i visoko se kotira među opštinama u Srbiji, iza Zaječara i Zrenjanina. Međutim, kako je naglašeno, trenutni ekonomski razvoj meren dohotkom po glavi stanovnika, stepenom nezaposlenosti i prosečnom platom ne svrstava ovu opštinu u sam vrh, ali budući da ima dobre preduslove za ekonomski razvoj, u narednom periodu očekuju se bolji rezultati.
Istraživanje, kojim su bile obuhvaćene po četiri opštine iz Beograda i Vojvodina i osam iz ostatka Srbije, imalo je za cilj da utvrdi koji su to faktori koji dovode do toga da su neke opštine u tranziciji razvijenije i idu iznad republičkog proseka, a druge poprilično zaostaju, iako sve posluju i deluju u istom privrednom i pravnom okviru.
– Analizirali smo čitav niz faktora, od geografskog položaja opštine, prirodnih bogatstava, nasleđenog privrednog stanja, kvaliteta lokalne samouprave i čini mi se da su se dva izdvojila po svojoj važnosti. Na prvom mestu je upravo kvalitet lokalnog rukovodstva i njegova spremnost da sprovede mere koje su potrebne da bi se unapredio okvir za investiranje i ulaganje u opštinu, a drugi faktor je, ne manje značajan, nasleđeno stanje privrede i infrastrukture – kaže Dušan Vasiljević, ekspert PALGO centra za javnu upravu i lokalnu samoupravu, koji je prezentovao osnovne karakteristike lokalnog ekonomskog razvoja pod nazivom Zašto su neke opštine dobitnici, a neke gubitnici tranzicije.
Prema njegovim rečima, istraživanje je bilo usmereno na utvrđivanje faktora ekonomskog razvoja kako bi se razbile iluzije o tome da je geografski položaj opštine presudan.
– Mislim da nije tačno da je, ako neka opština ima lošu lokaciju, osuđena na nerazvijenost. Rekao bih da je opština Pirot u poslednje vreme preduzela neke pozitivne korake, a nadamo se da će ih biti i više, i da će mere na podsticanju lokalnog ekonomskog razvoja uskoro početi da daju značajnije rezultate u pogledu zaposlenosti i pre svega kvalitetu života uopšte – rekao Vasiljević.
– Najveći problem sa kojim se suočavaju sve opštine jeste taj što nemaju imovinu, a što je osnovni preduslov za privlačenje investitora – naglasila je Marijana Simić, koordinator projekta.
– Ukoliko želimo da nekome omogućimo da deluje u našoj opštini, da gradi fabriku, na primer, moramo dozvole tražiti na centralnom nivou. I u tom pogledu opštine se dovijaju na različite načine, a to je upravo ono što koči njihovo uspešno poslovanje i uopšte privredni razvoj. S druge strane, postoje načini da se to prevaziđe i ukoliko se stvore neki drugi preduslovi, kao što su efikasnije izdavanje dokumenata, različitih papira, u smislu otvaranja opštinskih uslužnih centara, zatim ukoliko se napravi neka institucionalizovana vrsta pomoći preduzetnicima u vidu agencija ili kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, ili centara za pomoć preduzetnicima, to je nešto što može doprineti ekonomskom razvoju – rekla je Simićeva.
– U Pirotu je dosta toga urađeno. Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj je u procesu otvaranja, a opština prikuplja dokumente za potencijalne investitore što je jedan veliki plus i nešto što može privući investitore da pre dođu u Pirot i tu da ulože nego odu negde drugde. Geografski položaj je, takođe, vrlo značajan, ali nije presudan. Pirot je blizu granice i tu prolaze važni putevi. Jednostavno, treba to iskoristiti i verujem da, pošto je Pirot ispunio preduslove, možemo da se nadamo mnogo boljoj situaciji u budućnosti – naglasila je Simićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari