Verifikacijom mandata i izborom novog rukovodstva, prošlog petka konstituisan je novi saziv SO Pirot. U pirotskoj Skupštini ima 56 mandata. Najveći broj odbornika ima lista Koalicija za Pirot, G17 plus i SPO koja je osvojila 26, SRS ima 16, DS – devet, a SPS – pet mandata. Odborničku većinu, pored liste KZP, G17 plus i SPO, čine i DS i SPS, dok je SRS u opoziciji.

Verifikacijom mandata i izborom novog rukovodstva, prošlog petka konstituisan je novi saziv SO Pirot. U pirotskoj Skupštini ima 56 mandata. Najveći broj odbornika ima lista Koalicija za Pirot, G17 plus i SPO koja je osvojila 26, SRS ima 16, DS – devet, a SPS – pet mandata. Odborničku većinu, pored liste KZP, G17 plus i SPO, čine i DS i SPS, dok je SRS u opoziciji. Dva dana uoči konstitutivne sednice na površinu su isplivali problemi unutar koalicije okupljene oko SPS, a oko podele odborničkih mandata.
Odbornici su na tajnom glasanju za predsednika opštine Pirot izabrali mr Vladana Vasića, koji je i do sada bio predsednik opštine, kandidata liste Koalicija za Pirot, G17 plus i SPO, koja je osvojila najveći broj mandata u lokalnoj Skupštini. Na Vasićev predlog za zamenika predsednika opštine izabran je Branislav Kostić iz G17 plus, a izabrano je i petočlano Opštinsko veće. Odbornici su na tajnom glasanju za predsednika SO Pirot ponovo izabrali Milana Popovića iz Koalicije za Pirot, a za njegovog zamenika Sretena Savova iz DS. Za sekretara SO imenovan je ponovo Đorđe Nikolić.

Žalba Okružnom sudu

Natalija Paunović je u ime Opštinskog odbora PSS Okružnom sudu u Pirotu podnela žalbu na raspodelu odborničkih mandata u okviru koalicije SPS – PUPS – PSS – JS, koja je primljena 28. maja.

– Na zajedničkom sastanku predsednika SPS, PUPS, JS i PSS održanom 22. maja doneta je odluka da odbornici iz redova PUPS budu: Persida Ilić, iz PSS Natalija Paunović i iz JS Jovan Nikolić, a da SPS naknadno dostavi imena dva svoja kandidata. OO PSS je podneo žalbu Okružnom sudu u Pirotu zbog toga što OO SPS nije poštovao koalicioni sporazum koji je potpisan pre održavanja lokalnih izbora. Sud je tužbu odbacio jer u trenutku podnošenja žalbe PSS nije imao rešenje Okružne izborne komisije. Obratili smo se se i Okružnoj izbornoj komisiji i predsedniku opštine i demantujemo da predsednik OIK Jovan Milenković nije dobio nikakav zvaničan dokument. Uputili smo i prigovor OIK – kaže predsednica OO PSS Natalija Paunović.

Iako je, dakle, predizborna koalicija SPS – PUPS – JS – PSS osvojila pet mandata u SO Pirot, socijalisti su OIK-u prijavili samo svoje odbornike. Predsednici opštinskih odbora PUPS, PSS i Jedinstvene Srbije optužili su svog koalicionog partnera – Opštinski odbor SPS – da je mimo sporazuma svih pet osvojenih odborničkih mandata prigrabio za sebe, ne konsultujući i ne dogovarajući se s potpisnicima sporazuma.
– SPS je iskoristio naše poverenje. Mi ne znamo koji su odbornici i nije red da to saznajemo iz medija. Izigrali su poverenje PUPS, PSS i JS. Pokušali smo da se dogovorimo s predsednikom OO SPS Radovanom Nikolićem, međutim on je napustio sastanak kad je bio nadglasan – kaže predsednik OO PUPS Velimir Pejčić.
Predsednica OO PSS Natalija Paunović kaže da je svaka od partija pojedinačno potpisivala sporazum sa SPS, a u koalicionom sporazumu koji je PSS potpisao 24. marta piše da ako koalicija osvoji pet odborničkih mandata jedan pripada PSS, a ako osvoji 10 onda PSS dobija dva odbornika.
– Ovo nisu interpersonalna obraćanja. OO SPS je nekorektan i neprofesionalan. Ako pravni tim PSS utvrdi da ima elemenata krivične odgovornosti podnećemo i krivičnu prijavu – rekla je Natalija Paunović, dodajući da je SPS listu kandidata za odbornike predao bez ovlašćenja koalicionih partnera.
Predsednik OO JS Jovan Nikolić kaže da moraju da reaguju zbog birača i upozorio da je koalicija osvojila 2.559 glasova dobrim delom zahvaljujući PUPS, PSS i JS, i da nije bilo koalicije SPS ne bi prošao cenzus.
– Bez našeg učešća izborna lista ne bi prošla cenzus. Lista je dobila između 1.000 i 1.500 glasova više nego na prethodnim izborima zahvaljujući našem učešću. A ostali smo bez odbornika. Ovo će se rešiti, ali se postavlja pitanje kredibiliteta odbornika SPS, koga će i kako oni zastupati – rekao je Nikolić, dodajući da je ubeđen da se iza ovoga ne nalazi članstvo SPS.
Predsednik OO SPS Radovan Nikolić nije želeo da komentariše optužbe koalicionih partnera na račun SPS.
– Preko medija ne želimo da komuniciramo, a ako naši koalicioni partneri misle da su u pravu, to pravo mogu da ostvare preko suda – kratko je rekao Radovan Nikolić.
Predsednik Opštinske izborne komisije Jovan Milenković je izjavio da od PUPS, PSS i JS nije dobio nikakav zvaničan dokument ove tri stranke o navodnoj zloupotrebi koalicione Izborne liste od strane SPS.
Nastavlja se

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari