Pirot: Veliki je pritisak na lekarske službe 1Foto: Z. Panić

Virus je i dalje veoma aktivan u populaciji i svuda oko nas, veliki je pritisak na lekarske službe u Opštoj bolnici Pirot i Domu zdravlja i zaposlene u Zavodu za javno zdravlje Pirot, zaključci su današnjeg sastanka Štaba za vanredne situacije Pirota.

Oni poručuju da bi uspešno savladali epidemuju, sačuvali sebe i svoje najbliže, ali i zdravstveni sistem, odgovorno ponašanje svakog pojedinca je i dalje imperativ u prevenciji širenja virusa korona.

U saopštenju se navodi i da su zaposleni u zdravstvenim ustanovama svakodnevno u riziku od zaražavanja virusom, a odsustvo s posla otežava funcionisanje rada u ovim uslovima.

Iz Štaba kažu da ne postoji neograničen broj medicinskog osoblja koji može da odgovori na sve potrebe građana u ovoj situaciji.

U istoj i goroj situaciji su i mnogo uređeniji i bogatiji zdravstveni sistemi širom Evrope, kažu iz Štaba.

Apeluju na neophodno strpljenje i razumevanje građana za sve zdravstvene radnike iako su, navode, svesni zabrinutosti i straha kod svih ljudi.

Neophodno je i dalje verovati struci kako bi se sa što manjim posledicama prošlo kroz ovaj period, kažu iz Štaba.

Pravoremena i tačna informacija je veoma bitna u vremenu u kome živimo, kažu iz Štaba i mole sve građane da svojim objavama na društvenim mrežama, ali i medije, da ne unose dodatnu paniku i strah jer sve to dodatno utiče na svest i mentalno zdravlje ljudi koje se mora očuvati.

Današnji sastanak održan je u užem sastavu sa predstavnicima medicinske struke. Prisustvovali su predstavnici pirotske Opšte bolnice, Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje Pirot i Štaba za vanredne sitacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari