– Tokom nedavnog 11. salona knjige i grafike koji je održan u Sportskoj hali Kej u Pirotu, Narodna biblioteka je besplatno učlanila 466 pirotskih đaka prvaka. Ovo je sedma godina zaredom kako Biblioteka organizuje akciju kolektivnog učlanjivanja prvaka uz odgovarajući prigodan program, igrokaze i druženje sa dečjim stvaraocima.


– Druga je godina kako uz podršku i pomoć organizatora Salona, Doma kulture, prvake besplatno učlanjujemo na samom Sajmu. Ovoga puta sa decom su se družili dečji pisci Ljubivoje Ršumović, Jasminka Petrović i Nataša Panić, kaže direktorka Narodne biblioteke Nadica Kostić.

Bibliotekarka sa Dečjeg odeljenja Biblioteke Julija Božić kaže da je još uvek rano da se procenjuje koliko je ova ustanova uspela da animira decu da čitaju knjige i dolaze u biblioteku.

– Ranija iskustva govore da je naša akcija besplatnog učlanjivanja prvaka opravdana. Veoma je važno decu podsticati da čitaju, a u tome je važna uloga učitelja i roditelja. Zadovoljni smo odzivom dece. Ovogodišnje druženje sa prvacima jedno je od najuspelijih, kaže Božićeva.

Dečji pisac i autor Kreativnog centra Jasminka Petrović posle druženja sa prvacima izjavila je da joj je čast što se sa njima družila i da je veoma važno da deca počnu da čitaju od malih nogu, a Nataša Panić je dodala da se i njoj dopalo druženje u kreativnim radionicama na Sajmu.

Prema rečima Nadice Kostić, Narodna biblioteka je za ovu godinu predvidela razne kategorije članstva.

– Godišnja porodična članarina iznosi 500 dinara, godišnja članarina za odrasle je 400, a polugodišnja 200 dinara. Uvedena je i dnevna članarina u iznosu od 100 dinara, kao i mogućnost kolektivnog učlanjivanja, 200 dinara po članu, a ona podrazumeva najmanje 20 lica. Biblioteka besplatno učlanjuje decu predškolskog uzrasta, učenike prvog razreda, socijalno ugrožena lica sa evidencije Centra za socijalni rad i lica sa invaliditetom, kaže Kostićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari