Delegacija Pirota koju je predvodio Vladan Vasić prošlog vikenda, odnela je na poklon 23 ćilima u Hilandar na Svetoj gori. Posle određenih nesporazuma između Komisije za kontrolu kvaliteta pirotskog ćilima i direktora „Piroteks trikoa“ i zamene četiri ćilima, 70 metara kvadratnih predato je bratstvu manastira uz nadu da će ova humanitarna akcija biti nastavljena.

Delegacija Pirota koju je predvodio Vladan Vasić prošlog vikenda, odnela je na poklon 23 ćilima u Hilandar na Svetoj gori. Posle određenih nesporazuma između Komisije za kontrolu kvaliteta pirotskog ćilima i direktora „Piroteks trikoa“ i zamene četiri ćilima, 70 metara kvadratnih predato je bratstvu manastira uz nadu da će ova humanitarna akcija biti nastavljena.
– Sve ovo što se dešavalo oko određenih propusta u izradi prve isporuke ćilima, nateraće nas na veći oprez u nastavku ove akcije. Preostale količine ćilima koji tek treba da se rade, kada budu gotovi nećemo preuzeti dok ne ispitamo da li oni zadovoljavaju sve kriterijume. To bi bio prvi filter da se ne bi desilo da ponovo imamo ćilime koji možda u sebi imaju primese pamuka, da nisu originalni pirotski ili da prilikom njihove izrade nisu u potpunosti ispoštovana pravila tkanja pirotskog ćilima – izjavio je za naš list predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić, po povratku iz Hilandara i uspešno okončane prve faze akcije „Pirot za Hilandar“.
On dodaje da će opština dobro razmisliti da li će u drugoj fazi izrade preostalih količina izradu ćilima poveriti istom proizvođaču – „Piroteks trikou“.
– Može da se desi da to radi i neko drugi, ili ćemo uspostaviti stroži način kontrole. Za te određene propuste saznali smo posle izložbe ćilima u Galeriji. Zbog toga sam zatražio od Komisije da obavi kontrolu kvaliteta pirotskih ćilima. Pare su bile usmerene na to da se ovi ćilimi tkaju namenski za ovu akciju. Možda ćemo u narednom periodu da prikupimo novac i da na aukciji kupimo stare pirotske ćilime koji su više nego originalni. Primera radi, za Hilandar nam treba „srpska kruna“ i još neke od čuvenih šara. Narednu isporuku treba uskladiti sa dinamikom obnove manastira i konaka. Pošto je obnova u toku, oni zaista sada nemaju gde da postave sve ćilime – kaže Vasić.
Vasić kaže da su u delegaciji bili direktor Fonda za građevinsko zemljište Momčilo Antić, direktor Slobodne zone Dragan Kostić, direktor Galerije Antonije Milošević, Novica Zlatanović iz Fonda za građevinsko zemljište i odbornik Rade Petrović.
– Odneli smo 21 ćilim koji je rađen u „Piroteks trikou“ kao pomoć našeg grada Hilandaru, čiju izradu su finansirali opština Pirot, „Tigar“i pojedina javna preduzeća. Odneli smo još dva ćilima koje su pojedinci poklonili manastiru. U ovom trenutku pirotski ćilimi će biti uskladišteni, ali verujemo da će oni veoma brzo biti postavljeni u obnovljenim konacima. Potrudićemo se da u drugoj fazi uradimo preostale ćilime do 200 metara kvadratnih – kaže Vasić.
Prema njegovim rečima, bratstvo manastira je izuzetno zadovoljno ovim poklonom.
– Oni sve prate. Znaju za ovu našu akciju, ali i za sve ovo što se dešavalo oko zamene pojedinih ćilima namenjenih Hilandaru. Pitali su nas i o tome. Vrlo lepo smo primljeni. Vodili su nas u neke od prostorija manastira koje su za više od 90 odsto ljudi zabranjene. Videli smo Riznicu manastira Hilandar koja je formirana posle požara. U njoj se čuvaju najveće vrednosti manastira, kao što su ikone iz 12. i 13. veka. Ikone se čuvaju u posebnim uslovima i pod specijalnim nadzorom. Vodili su nas i na neka druga mesta. Iz toga se vidi da su odnosi prema SO Pirot i Pirotu na mnogo većem nivou nego prema običnim posetiocima. Na odlasku su nas ispratili zamenik igumana manastira Hilandar otac Arsenije sa saradnicima. Poklonili su nam neke darove, a opštini Pirot poklonili repliku ikone Bogorodice Trojeručice. Nadam se da će ona dugo stajati u opštini Pirot i biti spona Pirota sa ovim manastirom. To je nešto najvrednije i najsvetije što Hilandar ima – kaže Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari