Gradsko kupalište u Pirotu otvorilo je svoje kapije za kupače i spremno dočekalo novu sezonu. Mulj koji se godinama taložio na dnu bazena potpuno je očišćen. Kupačima koji će i ovoga leta opsedati „pirotsko more“, osim čiste vode za kupanje, na raspolaganju su igrališta za košarku, stoni tenis, košarka u vodi, nekoliko malih i jedan veliki tobogan.

Gradsko kupalište u Pirotu otvorilo je svoje kapije za kupače i spremno dočekalo novu sezonu. Mulj koji se godinama taložio na dnu bazena potpuno je očišćen. Kupačima koji će i ovoga leta opsedati „pirotsko more“, osim čiste vode za kupanje, na raspolaganju su igrališta za košarku, stoni tenis, košarka u vodi, nekoliko malih i jedan veliki tobogan. Prvi put ovim kompleksom gazdovaće novoformirani Sportski centar. Kupališna sezona traje do 10. septembra.
Direktor Sportskog centra Nenad Đorđević kaže da je s dna bazena izvađeno oko 500 kubnih metara mulja, koji je prethodnih godina zagađivao vodu kupališta. Dno je pošljunčano sa 3.000 kubika šljunka, što će obezbediti da voda ostane čista.
– Sve službe su počele da rade. Imamo 11 spasilaca, a počeće da rade besplatne škole plivanja, veslanja, a posetiocima stoji na raspolaganju i akva aerobik vežbe svakog jutra od 9 do 11 sati. Tokom prethodne tri godine kroz našu Školu plivanja prošlo je više od 1.000 mališana. Zabrinjava, međutim, činjenica da više od 80 odsto pirotske dece ne zna da pliva. Zbog toga pozivamo sve neplivače da dođu na Kupalište i besplatno nauče da plivaju. Ove godine cene ulaznica biće jeftinije nego ranije. Sezonske karte moći će da se kupe po ceni od 750 dinara za đake i 1.000 dinara za odrasle, dok će dnevne karte koštati 30 dinara za decu i 60 za odrasle. Prošle godine prodato je 100.000 karata, a ove tu brojku sigurno ćemo premašiti – kaže Đorđević i obećava da će sledeće godine od kupališta napraviti akva park kakav retko ko ima u Srbiji.
– U dečjem delu bazena dubina je pedesetak centimetara, a u delu za odrasle najveća dubina vode iznosi 2,5 metara. Godinama u ovo „pirotsko more“ ulažemo sve više para tako da sam siguran da će veliki broj Piroćanaca i ovog leta biti ovde – kaže predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić. Direktor Hidroelektrane „Pirot“ Jovan Stevčić kaže da je mnogo napora uloženo da se dno bazena potpuno očisti i dezinfikuje.
– Svakog ponedeljka pre podne voda iz bazena ispuštaće se i zamenjivati čistom, a svakodnevno će se i površinski najprljaviji sloj vode prelivati iz bazena u odvodne kanale, tako da prljavštine više neće biti. Naš cilj je da ovim kupalištem upravlja grad. To bi bio poklon Hidroelektrane „Pirot“ i opštine Pirot građanima koji će moći da uživaju tokom leta i tu provode slobodno vreme – kaže Stevčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari