"Danas" imao uvid u pismo zabrinutih radnika "Laze" upućenog SPS-u, v. d. direktora upoznat sa sadržinom - ali nema "saglasnost da priča" 1Foto: R. Marković

Deo zaposlenih u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ uputili su pismo Socijalističkoj partiji Srbije (SPS), odnosno Ivici Dačiću i Vladanu Zagrađaninu, tražeći pomoć u sprečavanju dalje zloupotrebe i urušavanja te zdravstvene ustanove.

Pismo, u koje je Danas imao uvid, upućeno je na tu adresu 13. juna, samo dva dana pre imenovanja bivše v. d. direktora te zdravstvene ustanove, Ivane Stašević Karlićić, na mesto državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja.

pismo
Foto: Radmila Marković

Mada nepotpisano, odnosno na kraju stoji „zabrinuti zaposleni“, istine radi, forma i struktura su slične pismima i saopštenjima nezadovoljnih radnika tokom devetomesečnih štrajkova zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi, koji su rezultirali smenom Ivane Stašević Karličić, 1. juna 2023. godine, i imenovanjem novog v. d. direktora Nenada Bjelice, 3. jula iste godine na predlog SPS.

Pismo obiluje ozbiljnim optužbama

U pismu su, između ostalog, iznete ozbiljne optužbe o pružanju zdravstvene zaštite pacijentima, ali i zdravstvenih usluga, ali njegovi delovi odnose se na zapošljavanje novih kadrova, upotrebu službenih automobila, ali i o načinu imenovanja Nenada Bjelice i da li je on mogao, po važećim zakonskim odredbama i pravilnicima, da postane čelni čovek te zdravstvene ustanove.

pismo
Foto: printscreen

„Poštovani, s obzirom na činjenicu da ste jedina izvorna socijalistička partija u Srbiji, koja zastupa vrednosti poput jednakosti, socijalne pravde, radničkih prava i dostupnosti javnih rasursa za sve građane Republike Srbije, smatramo se obaveznima da ukažemo na sistematsko urušavanje ustanove od nacionalnog značaja, Klinike za psihijatrijske bolesti `Dr Laza Lazarević`„, počinje to pismo socijalistima.

„Zabrinuti radnici“ su podsetili Dačića i Zagrađanina da je na predlog bivše ministarke zdravlja Danice Grujičić, Bjelica imenovan mimo važećih zakonskih normi, odnosno da je direktor Klinike, pored opštih uslova koji su predviđeni zakonom, mora da ima naučno i nastavno zvanje doktora nauka.

Oni su, između ostalog, naveli da je „svim zaposlenima u zdravstvnom sistemu grada Beograda poznato da se dr Nenad Bjelica nikada nije bavio kliničkim radom.“

Primljeno najmanje 71 lice u radni odnos

„Za proteklih godinu dana, od kada je na čelu naše ustanove, dr Bjelica je primio najmanje 71 lice u radni odnos, uglavnom bez radnog iskustva u psihijatriji i mimo konkursa“, tvrde zaposleni u „Lazi“ ilustrujući to primerom i da je u radni odnos „na mestu vozača primljeno lice koje je u tom momentu imalo 73 godine života.“

„Broj novozaposlenih na određeno vreme uveliko prevazilazi zakonom definisani procenat, prema kome broj pimljenih na određeno vreme ne sme da prelazi 10 odsto u odnosu na ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme“, istakli su oni.

pismo
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Kako ti radnici tvrde, „vozač vozi službeni auto bez vozačke dozvole i pod dejstvom alkohola, pravi saobraćajne nesreće, a onda se iste zataškavaju“.

Takođe, oni su naveli i da je stanje sredstava na sopstvenom računu klinike nepoznanica za zaposlene i širu javnost, iako je to informacija od javnog značaja na koju imaju pravo svi zaintresovani građani, kao i da je ekonomsko poslovanje klinike krajnje netransparentno.

„Navodno je dr Nenad Bjelica imenovan za direktora klinike kako bi se unapredila komunikacija sa zaposlenima, sprečile zloupotrebe, mobing zaposlenih i slično, te završila politička i medijska hajka vođena protiv prethodnog rukovodstva klinike. Rezultat ove odluke jeste nestručno rukovođenje ustanovom, koje je rezultovalo drakonskim kršenjima zakonske regulative, značajnim padom kvaliteta rada i dezorganizacijom sistema pružanja zdravstvene zaštite ranjivoj kategoriji lica sa mentalnim smetnjama“, naveli su radnici u pismu socijalistima.

pismo
Foto: printcreen

Kako su dodali, „zbog nestručnog rukovođenja, koje se odrazilo na kvalitet pružene zdravstvene zaštite, pre svega, zbog loše organizacije posla i postavljanja nestručnog kadra na rukovodeća mesta u klinici, te primanje u radni odnos nestručnog kadra, primetno je nezadovoljstvo krajnjih korisnika usluga, što se očitava, pored ostalog, i u sve manjem broju pacijenata koji se klinici obraćaju za pomoć“.

„Centar za mentalno zdravlje, za koji je grad Beograd besplatno ustupio na korišćenje prostor, aktuelno na adresi Terazije br. III/3, otvoren kako bi svi građani mogli besplatno, bez uputa i zdravstvene knjižice da se posavetuju sa stručnim licima o svim problemima vezanim za mentalno zdravlje se više ne bavi svojom delatnošću. Takođe, v.d. direktora obustavlja i rad službi za psihosocijalnu rehabilitaciju pacijenata koji su na produžnom lečenju i nalaže otpuštanje pacijenata koji su, u skladu sa medicinskim indikacijama, dugogodišnji korisnici ovih usluga, čime urušava ne samo prava pacijenata, već i kvalitet života njihovih porodica i staratelja, koji nisu u mogućnosti da ova lica sa mentalnim smetnjama zbrinu na adekvatan način“, tvrde zaposleni u svom pismu.

Narušen kvalitet lečenja

Oni, između ostalog, ocenjuju da je značajno narušen i kvalitet lečenja pacijenata u samoj klinici.

„To se posebno odnosi na Odeljenje za adolescente, na kome rade dečji psihijatri bez prethodnog kliničkog iskustva u radu sa decom i adolescentima, nesposobni da na adekvatan način zbrinu svoje pacijente“, napisali su oni.

Kako, između ostalog, još tvrde, zaposleni koji nisu učestvovali u prethodnom „štrajku zaposlenih“ izloženi su sistematskom zlostavljanju, maltretiranju i pretnjama.

Bjelica: Nemam saglasnost da pričam za Danas

Sa druge strane, Nenad Bjelica, v. d. direktora Klinike „Dr Laza Lazarević“, kaže da je upoznat sa sadržinom tog pisma, ali da nema saglasnost Ministarstva zdravlja da govori za Danas te da neće da komentariše bilo šta od iznetog u pismu.

Istini za volju, trenutno zaposleni u „Lazi“ ne znaju koji su to „zabrinuti radnici“, ali odlučno negiraju da se na klinici bilo šta „loše“ dešava, posebno kada je reč o zadravstvenoj zaštiti pacijenata i pružanju zdravstvenih usluga.

pismo
Nenad Bjelica, Foto: RTS/Printscreen

Dodaju da je sada atmosfera u klinici bitno različita u odnosu na onu dok je v.d. direktora bila Ivana Stašević Karličić, kao i dok su trajali devetomesečni štrajkovi, da nema straha, zabrinutosti, kao i da se posao obavlja u skladu sa svim pravilima struke i sistemskih zakona koji tu oblast uređuju.

Zagrađanin: Pročitali smo pismo, neka nadležni rade svoj posao

Najzad, Vladan Zagrađanin, kome je, pored Ivice Dačića, upućeno ovo pismo, kaže za Danas da je ono stiglo i pročitano.

„Da, pismo je stiglo. Dr Bjelica je kadrovski predlog SPS. Očekujemo odgovor nadležnog ministra i neka nadležne zdrastvene inspekcije utvrde i vide o čemu se tu radi“, kazao je on za Danas.

Do trenutka objave ovog teksta odgovor Ivice Dačića u vezi sa tvrdnjama „zabrinutih radnika“ Klinike „Dr Laza Lazarević“ nije stigao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari