Pismo male Lili poslato Dunavom 1Foto: Mihal Ramač

Svakog dana šetam pored Dunava, reke sa hiljadu lica. Nekad s pecaljkom, nekad samo sa vedrim mislima, znatiželjom i ljubavlju prema čarobnoj reci.

Kad je voda bistra, u plićacima posmatram razigrane ribice, račiće, školjkice, kamenčiće različitih boja i oblika.

Divim se moćnom letu labudova, vratolomijama galebova, hitrini divljih golubova i lastavica, brižnim divljim patkama iza kojih se vije niska usplahirenih pačića, nestašlucima vilinih konjica i leptira.

Mašem putnicima iz dalekog sveta koji belim lađama plove sve do mora.

Zagledan u životvornu vodu, jednog dana spazih flašicu u kojoj je nešto svetlucalo. Odneo sam je kući, pažljivo oprao i još pažljivije izvadio čepić. Unutra je bila ogrlica od staklenih perli i drvenih kuglica, na njoj zlatna medaljica i nekoliko puta presavijeno pisamce na belom papiru. Napisano je na mađarskom. U prevodu glasi:

„Ovo je pismo u boci jedne trogodišnje devojčice, Lili Bocsa Totta, poslato vodenim putem. Lili ide u vrtić, veoma voli žirafe. Ovu poruku za tebe koji je nađeš pustila je u vodu 10. 6. 2016. godine.

Šaljemo vam Gospodnju poruku: Tražite i dobićete, kucajte i vrata će se otvoriti.

Volimo vas.“

Ne znam da li Lili danas ima šest ili osam godina, pošto nije sasvim jasno da li je pisamce poslala 2016. ili 2018. Nadam se da će vest o njenom pismu doći do nje.

Hvala Ti, Lili, na divnom poklonu i lepim željama. Ja imam sedamdeset godina i dvojicu unuka koji žive u velikom gradu na Dunavu, nekoliko stotina kilometara uzvodno. Pišem pesme i priče.

Slažem se, nijedna vrata neće se otvoriti ako se ne kuca.

Pisamce s usečenim zekom i ogrlicu čuvam na polici iznad radnog stola. Želim Ti, Lili, zdravu i radosnu 2022. i još mnoge-mnoge godine.

U novogodišnjoj noći napisaću pisamce nekom dalekom. Pored njega ću u bočicu staviti neki poklončić. Pustiću je u vodu 1. januara, pre Bečkog novogodišnjeg koncerta. Večno mladi dobričina Dunav valjda će znati gde i kome da to odnese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari