Šta odbornici „Kragujevačke inicijative” navode u pismu o litijumu, upućenom ambasadorima SAD, Velike Britanije i Nemačke? 1Foto: Z. S. M.

Povodom nedavnih izjava funkcionera i narodnih poslanika SNS da „Srbija može da bude ugrožena spolja” ako odbije Projekat „Jadar” reagovali su odbornici „Kragujevačke incijative” poslavši zvanična pisma abasadorima SAD, Velike Britanije i Nemačke sa pitanjem – kako?

– Svedoci smo da se već više od mesec dana od strane naših vlasti i Kompanije „Rio Tinto” vodi agresivna kampanja sa ciljem da se građani ubede u ispravnost i ekonomske benefite Projekta „Jadar”. Pre samo mesec dana u javnom etru Srbije, što kao odbornici „Kragujevačke inicijative” smatramo da zaslužuje reakciju, čuli smo izjavae visokih funkcinera Srpske napredne stranke, narodnih poslanika Milenka Jovanova i Vladimira Đukanovića u kojima oni iznose tvrdnje da će „Srbija biti ugrožena spolja ukoliko odbije Projekat ’Jadar’”. Upotrebljen je čak i termin „okupirana”, istakao je Saša Makrović, odbornik KI u kragujevačkom parlamentu danas u Pešačkoj zoni u centru grada ispred Stare pošte.

Obzirom na težinu iznetih tvrdnji i uznemirenost istrah koje one mogu da izazovu kod građana, po njegovim rečima, iz „Kragujevačke incijative” su očekivali reakciju nadležnih državnih organa. Kako je ona izostala odlučili su da se obrate predstavnicima država koje su na neki način „sponzori” ovog projekta i imaju interes da se on realizuje.

Zbog toga su danas pred novinarima u pošti predali zvanična pisma ambasadama Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Nemačke u kojima traže informacije o „tačnosti iznetih navoda” kao i neka, eventualna nova saznanja o tome.

„Poštovana ekselencijo, obraćamo Vam se povodom uznemirujućih tvrdnji koje su nedavno srpskoj javnosti saopštili visoki fukcioneri i narodni poslanici Milenko Jovanov i Vladimir Đukanović. Imenovani narodni poslanici obavestili su javnost da Srbiji i srpskom narodu preti agresija spolja ukoliko ne prihvati projekat rudarenja litijuma i drugih minerala tj. izabere da sačuva zdravu vodu, zemlju i vazduh a samim tim i zdravlje i život svih građana. S obzirom da ste Vi i država koju predstavljate na neki način sponzori, odnosno zalažete se i veoma ste zainteresovani za ovaj projekat, logično je da bi čin agresije i jedino mogao da dodje sa Vaše strane.

Građani Srbije su veoma uznemireni i zabrinuti zbog ovih poruka te Vas s toga molimo da u najkraćem mogućem roku srpsku javnost informišete o sledećem:

– Da li imate saznanja da Srbiji preti bilo kakva opasnost po život građana, teritorijalni integritet i suverenitet ako se odrekne projekta rudnika litijuma i drugih minerala?

– Da li Vi odnosno država koju predstavljate stoji iza ovih pretnji?”.

S poštovanjem, odbornici G.G. Kragujevačka inicijativa Skupštine grada Kragujevca stoji u pismu upućenom diplomatskim predstavnicima navedenih zemalja u Srbiji.

Šta odbornici „Kragujevačke inicijative” navode u pismu o litijumu, upućenom ambasadorima SAD, Velike Britanije i Nemačke? 4
Ana Popović odbornica „Kragujevačke incijative” pročitala je pismo novinarima Foto: Z. S. M.

Integralnu verziju pisma pročitala je Ana Popović, odbornica „Kragujevačke incijative” a ambasadama SAD, Velike Britanije i Nemačke su pisma poslata na engleskom i nemačkom jeziku.

Marković je podsetio da je jedna od ovih izjava funkcionera i narodnih poslanika SNS izrečena na TV Prva a druga objavljena na društvenim mrežama.

Po njegovom mišljenju na ovaj neprimeren čin, niko nije demantovao ili povukao, a izstale je bilo kakva reakcija države, medija i opozcije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari