Pismo reprezentativnih sindikata: Nastavnici odlaze iz prosvete zbog loših uslova i niskih plata 1Foto: BETAPHOTO MILOŠ MIŠKOV

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika uputili su danas pismo javnosti i roditeljima, kako bi, kako su naveli podelili muku koju, kao zaposleni u školama imaju.

Sindikati su za danas u 11 sati najavili konferenciju za medije ispred Vlade, na kojoj će saopštiti dalje korake, budući da na poslednjem sastanku sa predstavnicima Vlade nije postignut dogovor o zahtevu sindikata za povećanje zarada.

Pismo reprezentativnih sindikata prenosimo u celosti:

Poštovana javnosti,

Poštovani roditelji naših đaka,

Obraćamo vam se ovim putem kako bismo podelili muku koju, kao zaposleni u školama imamo, a koju vi ne vidite od glasne kampanje koja se protiv nas vodi. Škole u Srbiji su postale teskobna mesta, kako za nas koji u njima radimo, tako i za vašu decu koja u njih idu. „Poštuju“ nas predstavnici Vlade, „razume“ nas ministarka sa svitom pomoćnika, a mi i ovu školsku godinu počinjemo bez dostojanstvene i primerene nadoknade za svoj posao i pristojnih uslova za rad. Radimo za državu u kojoj je uobičajeno da se, s vremena na vreme, obećanjima hrane oni koji čuvaju i obrazuju vašu decu.

Pretvaraju nas u psihologe, policajce, islednike, defektologe, socijalne radnike, pravnike… a podrazumevaju da svoj osnovni posao učitelja i nastavnika radimo za plate koje su znatno ispod proseka u zemlji

Srbiji. Navedene stručnjake ne uvode u škole, jer su skupi za državu, pa im je jeftinije da sav teret njihovog posla pridodaju nama, kao da se podrazumeva da ćemo mi to znati da obavljamo.

Zato, ali i iz drugih razloga, sve više nas nema obraza, a i savest nam ne dozvoljava da bespogovorno prihvatamo zadate nam zadatke i snalazimo se uz pomoć saveta kolega, ili pokojeg seminara. Sve više kolega napušta prosvetu, odlazi u druge poslove ili prevremenu penziju. Kao po pravilu, napuštaju nas najsavesniji i najodgovorniji, a mi koji ostajemo u školi sve više uviđamo da smo entuzijasti koji se bore sa vetrenjačama.

A šta će biti kada i mi odemo, neko u penziju, neko glavom bez obzira, trbuhom za kruhom? Ko će učiti našu decu da budu časni ljudi u nečasnom svetu?

Kao sa zanatlijama i vozačima – uveli bi oni strane radnike u škole, ali ne mogu bez znanja jezika. Zato, eto, moraju da obećavaju nama, zatečenim u ovom sistemu da će nam dati više od iznosa namenjenog za sve na budžetu, ali od naredne godine!

Posebno ističemo da za nagomilano nasilje u školama, za obimnu i nenapisivu administraciju – nikad nismo bili i odbijamo da budemo odgovorni za nešto što nije naš deo posla! Obrazovali smo se da učimo vašu decu, da u njima budimo kritičku svest, humanističke ideje, a ne da pokušavamo da žongliramo između preobimnih programa, nagomilane administracije i inspekcija koje budno motre na prvi pogrešan korak.

Umesto toga, želja nam je, kako to reče i naša ministarka, da škole budu srećne zajednice u kojima će vaša i naša deca sticati znanja i veštine za vek u kom žive. Želimo da u nama prepoznate saveznike u vaspitnom procesu svoje dece. Neko nam, poštovani roditelji, kopa rovove i podiže zidove između vas i nas već godinama, sa namerom da za stanje u školama okrivi samo nastavnike.

Neznanje je poželjno i potrebno, logičko mišljenje ne raste više u Srbiji. Nastavnici su oni koji rade malo i kratko i dug im je raspust najčešće se o nama čuje… Umesto svoje obrazovne uloge, škole nam služe za kupovinu iluzija i socijalnog mira, a od onih koji nose proces obrazovanja prave se socijalni slučajevi koji poizjavama nadležnih „opet traže“ ( a kad smo ih dobili!?) veće plate. Najbolji za vašu decu ne dolaze u škole a najbolji među nama uskoro će i otići iz škola jer ima mnogo lakših poslova koji su, skoro svi, plaćeniji od našeg.

Mi koji smo svakog dana sa vašom decom u učionicama to pokušavamo da sprečimo bojeći se da, ako ne spasemo školu, neznanje i nerad će prevladati. A, podsećamo, neznanje je koren svakog haosa.

Sa Vladom Republike Srbije potpisali smo oktobra 2023. obavezujući Protokol i svoju polovinu zadataka savesno i strpljivo, sa mnogo poverenja, uradili. Zato zahtevamo da i država ispuni sve preostale obaveze koje je svojim potpisom i pečatom potvrdila.

Ozbiljni smo ljudi. Ozbiljan posao obavljamo, pa očekujemo da sa ozbiljnim ljudima i pregovaramo!

Tu smo za vas i vašu decu! Da škole ostanu ono što su odvajkada bile – mesta sa kojih đaci kreću spremni u život opremljeni znanjem, prijateljstvom, poštenjem i pravdoljubivošću!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari