Dušan Cvejić, advokat «otporaša» Nebojše Sokolovića, koga su Marko Milošević i njegovi saradnici pretukli 2000 godine, zatražio je od republičkog javnog tužioca, Zagorke Dolovac, da krivično gonjenje preuzme država.

U pismu se navodi da je Osnovno javno tužilaštvo u Požarevcu dva puta odbilo da preuzme gonjenje, mada se radi o teškom krivičnom delu – nanošenju teških telesnih povreda opasnih po život. «Ranije Opštinsko, a danas Osnovno javno tužilaštvo, dva puta je odbilo da postupi po ovakvom našem zahtevu, pozivajući se na dve odbijajuće odluke Okružnog tužilaštva, iz 2000. i 2001. godine. Napominjemo da postoje video-zapisi predstavnika Okružnog tužilaštva o tome pod kakvim su političkim i drugim pritiscima morali da odbiju gonjenje», navodi u svom pismu Dušan Cvejić. U pismu se skreće pažnja da će nastupiti pravni presedan ukoliko država i dalje bude odbijala da preuzme gonjenje, iako je reč o nanošenju teških telesnih povredam, opasnih po život. Postupak protiv Marka Miloševića i petorice njegovih saradnika, od početka su pratile brojne opstrukcije. Najpre je sud odbijao da i njega uvrsti u proces jer, navodno, nije bio učesnik tuče, iako su se pojavili svedoci koji su ga direktno imenovali. Potom je Marko uveden u proces, ali tek po dobijanju azila u Rusiji, ćime je bio zaštićen od izručenja Srbiji. Kasnije je postupak obustavljen jer, kako je navedeno u presudi, nije bilo moguće utvrditi bilo čiju pojedinačnu krivicu, da bi prošle godine bio definitivno prekinut, zbog zastarelosti. Međutim, sada se ponovo vodi, jer je Apelacioni sud utvrdio da je sudija Gordana Vidojković pogrešila kada je prošle godine obustavila postupak zbog zastarelosti krivičnog dela, jer ona nastupa tek 2020. godine. Ponovno suđenje počelo je u aprilu ove godine, a naredni glavni pretres zakazan je za 22. jun.

Povrede i pritvor

Osim Sokolovića, premlaćeni su i pokojni Luković i Momčilo Veljković, koji su nakon toga završili u pritvoru. Postupak po tužbi Veljkovića je zastareo, jer se radilo o lakšim telesnim povredama, dok bi postupak po tužbi Lukovića uskoro trebalo da nastavi njegova porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari